Започва традиционният панаир на занаятите в Орешак

  • 15 август 2018 07:27

  • 1079
  • 0
Започва традиционният панаир на занаятите в Орешак
©

Днес, на храмовия празник на Троянския манастир "Успение Богородично", започва традиционният панаир на занаятите. Той ще продължи до 19 август и за поредна година ще събере в троянското село Орешак стотици гости, дошли да се докоснат до традицията.

А тя датира още от втората половина на 18 век, когато занаятчии от цялата страна се събирали, за да покажат своите произведения. С течение на времето панаирът се превръща в един от най-големите в Северна България, заяви директорът на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак Иван Чакъров. Изложението и Община Троян са организатори на събитието.

"Тук всеки посетител, освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на традиционна кухня и музика в прохладните бирарии. За най-малките гости на панаира има обособена и зона с атракциони", добави пред БТА Чакъров.

Карта на панаира е поставена в началото при подхода от Троян и пред Троянския манастир. На нея са обозначени възможностите за паркиране, различните обособени зони: за занаяти, за търговия и атракции и местата за хранене. Показан е и пътят на литийното шествие от манастира до параклиса.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1079 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини