44 са язовирите във Враца, които се нуждаят от спешен ремонт

  • 13 август 2018 13:34

  • 1089
  • 0
44 са язовирите във Враца, които се нуждаят от спешен ремонт
©

От общо 91 язовири в област Враца 39 се нуждаят от ремонт и 5 са в тежко състояние и трябва да им бъде направен спешен авариен ремонт, съобщи областният управител Малина Николова на работно среща с местните власти.

Работната среща бе за предстоящите дейности, които общинските съвети и кметовете на общини трябва да извършат, за да се спазят изискванията за обезопасяване на водните съоръжения и за намаляване на риска от наводнения, произтичащи от измененията на Закона за водите.

Малина Николова представи на работната среща анализ на състоянието на язовирите в областта. Тя припомни, че петте най-рискови язовири, собственост на общините Враца, Криводол и Борован, са включени в програмата за спешни аварийни ремонти на изкуствените водоеми в страната, за които правителството отпусна 500 милиона лева. Ремонтните дейности ще се управляват от Държавната консолидационна компания.

До 31 август общините трябва да направят анализ на състоянието на язовирните стени и съоръженията към тях, а до 5 септември трябва да са готови и с проектните си предложения, за да кандидатстват за ремонт на язовирните съоръжения, които ще останат тяхна собственост, по оперативна програма "Околна среда" по мярката за намаляване риска от наводнения. До края на септември общинските съвети трябва да вземат решения кои и колко от язовирите ще бъдат предадени на държавата. Малина Николова препоръча на местните власти в общините Враца, Криводол и Борован да предоставят на държавата собствеността на най-рисковите язовири, включени в списъка за спешен авариен ремонт.

Общините трябва да изготвят и аварийни планове за язовирите, както и да въведат строг контрол по изпълнението на инвестиционните програми на концесионерите и наемателите на язовири, каза още областният управител на Враца.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1089 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини