В Румъния протестират срещу корупцията, а тук в нейна подкрепа!

  • 13 август 2018 12:23

  • 3808
  • 12
В Румъния протестират срещу корупцията, а тук в нейна подкрепа!
© Gettyimages архив

Докато комшиите ни на Север се бунтуват срещу калпаво създавани закони, които отварят вратата на корупцията, у нас привърженици на разследваната за подкуп в особено големи размери кметица на софийския район Младост Десислава Иванчева се събират днес на протест пред Министерския съвет.

Бурните недоволства в Румъния продължават трети ден, има арести, побоища и подозрения, че в организацията им се намесват и интереси извън страната.

Румънците не без основание смятат, че спорните съдебни реформи се провеждат в полза на корумпирани политици. Там все още в управлението има хора, свързани с кръга на бившите тоталитарни владетели на страната.

Според недоволните, наскоро е приет закон, който декриминализира някои корупционни действия на политици. „Той заплашва независимостта на съдиите, ограничава властта на прокуратурата и подкопава общественото доверие в съдебната система”, каза Вера Йоурова, европейският комисар по правосъдието и призова румънското правителство да преразгледа приетите неотдавна законодателни мерки, които доведоха до масовите протести. Тя обяви това в интервю за вчерашния брой на германския в. "Велт".

Наши пишман демократи по аналогия прибързано взеха да сравняват протестите в Румъния със ситуацията у нас и да винят народа в овчедушие и пасивност. Не че по принцип няма основания за подобни сравнения, ама точно в момента те не са никак навременни. Още по-малко в светлината на организиран някакъв протест в защита на жена, обвинена в корупция.

Събитието се организира във "Фейсбук" и е в подкрепа, освен на Иванчева, и на заместничката Биляна Петрова. В социалната мрежа антуражът на арестуваната с рушвет кметица пуска верни и неверни съобщения относно нея. Примерно там бе публикувана снимка как тя, окована с белезници влиза в болница, която предизвика справедливо възмущение у зрителите. После обаче хората й нагло злоупотребиха с наивитета на хората и пак пробутаха старите снимки с прангите, когато я изписваха. Това си е откровена лъжа, която не бива да се подминава.

"Свобода за Иванчева и Петрова! Независимо разследване на Организираната престъпна група" е един от призивите на протеста, насрочен довечера. Сред непремерените искания на организаторите са незабавно освобождаване на Иванчева и Петрова и оставка на правителството. 

Демокрацията предполага всеки да има право на свободата да изразява своето мнение. Но не разбирам - що за наглост е да те сгащят с поискан рушвет и после да организираш „борба” с корупцията! Нито пък онези, които избират да защитават обвинената преди да е започнало и приключило съдебното дело.

Какво точно печелите като рушите доверието в и без това нестабилните институции и правите параван на жена, която бе „закопчана” на място по време на предаване на подкуп?! Смятам това за безотговорно нихилистично поведение към обществото в цялост, не към тая и оная партия и дружинка, в което няма и грам рационалност. Но пък всеки прави своите избори и носи последствията от това. В такива случаи винаги се сещам за думите на Айн Ранд: „Всеки човек строи света по свой образ и подобие. При него има възможността да избира, но няма възможността да избегне необходимостта от избор”.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3808 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2018.08.14 | 06:13

12
а бе пръднеш ли - мирише...колкото и да го отричаш,,,

2018.08.13 | 18:50

11
Във България сте овцеееееееее и за това ще сте вечните роби.
наму

2018.08.13 | 16:57

10
Като не ги хващат ревете!Като хванат някой пак ревете!Невинна била.Кмет депутат,и други такива винаги са в кюпа!

Цецо

2018.08.13 | 15:30

9
От безаконие в ЕС имат интерес - Путин и неговите червени кучета. Както се вижда, в Румъния точно червената партия се стреми към това, а и не само в Румъния.
Атакист

2018.08.13 | 15:09

8
Атака сме само за Бойко!!! Долу ДПС и БСП!!!
Атакист

2018.08.13 | 15:05

7
Платени рубладжии от БСП протестират
Дуци

2018.08.13 | 14:58

6
ЕДИН ВИЦ : РУМЪНЦИТЕ ДА НЕ ВДИГАТ ШУМНИ ПРОТЕСТИ ,ЩОТО ШЕ СЪБУДЕЛИ ЗАСПАЛИТЕ БЪЛГАРИ , ТЕ АКО СА ЗАСПАЛИ ШЕ СЕ СЪБУДЯТ , ПО ВЕРОЯТНО СА УМРЕЛИ.
Запознат

2018.08.13 | 14:25

5
Много точен коментар. Жалко, че в България все още има хора, които мислят със задните си части и се влиаят от подобна пропаганда във фалшиви медии.
Следствието в България си има срокове, които не могат да се избегнат. Експертизите искат време, а след като излязат, често се оказва, че има нужда от допълнителни такива. Така че при случая Иванчева няма забавяне, просто такива са ни процедурите в България.
Ценко Ценков

2018.08.13 | 14:22

4
В едно по недемократично управление подобни на автора на текста твари са наричани "ибрикчии". Държащи ибрика.
Niky

2018.08.13 | 13:36

1
Ако наиктина тя е искала подкуп и задържането и с него не е някакво театро, какво още бави следствието да внесе обвинителния акт в съда и да е започнал процеса срещу тях. Цялото това забавяне навежда на мисълта за зле скълъпена инсценировка, за да се освободят от нея и да се продължи с безразборните строежи. Всичко бе заснето и показано, от което следва че всичко е и ясно, но нещо бави следващите процедури.

2018.08.13 | 14:02

3
Tochno,yasno i logichno!

Добави коментар

Водещи новини