Откриват ловния сезон в Североизтока (снимки)

  • 11 август 2018 09:10

  • 1069
  • 0
Откриват ловния сезон в Североизтока (снимки)
© Булфото

Над 16 000 ловци от областите Шумен, Търговище, Добрич и Варна очакват с нетърпение началото на ловния сезон за прелетен дивеч. 387 са ловните дружини в четирите области, които през следващите месеци ще имат възможност да ловуват пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини, информира Дарик.

Вече по места са получени и указанията на ИАГ за този  лов. По-важните от тях са свързани със сигурността на ловците, правилата за безопасност по време на ловни излети, както и спазване на правилата за палене на огън в горските територии. По време на лова е забранено да се използват електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, както и ловни соколи и други грабливи птици.

 


Ловните дружини в обхвата на РДГ-Шумен са 167, а ловците са над 6 000. Ловните специалисти от СИДП и териториалните поделения ще извършват проверки, по време на целия ловен сезон, като ще следим да бъде спазван Закона за лова и Правилника за прилагането му. Призовавам ловците да имат изрядни документи-ловни билети и разрешителни.

Нека да припомня, че груповото и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва само през събота и неделя и дните обявени за национални празници, а на водоплаващ дивеч след 1 януари и в сряда, обясни инж. Красимир Христов, лесничей по лова в ДГС-Шумен.

Той каза още, че ловците трябва да спазват определените норми за отстрел за ден определени от Правилника за прилагане на закона за лова и опазване на дивеча.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1069 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини