„На вълните на португалската музика“ в Бургас

  • 07 август 2018 09:18

  • 688
  • 1
„На вълните на португалската музика“ в Бургас
© www.letenteatar.com

Магнетичното португалско Фадо ще завладее сърцата на бургазлии от 21.00 часа в Експо център „Флора“ Бургас. Това съобщиха от Община Бургас. В концерта „На вълните на португалската музика“ ще участват бургаски певци и изпълнители познати ни от голямата сцена, родния ефир и малкия екран.

Те ще представят за първи път пред бургаската публика традиционната градска португалска етно музика – „Фадо“. Нейната същност се изразява с думата saudade – саудаде, съчетаваща в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото и любовна мъка.

Историите, които „Фадо“ разказва, са за изгубена любов, за морето, за живота на бедните хора. В последните няколко години то се превърна в истинско модно течение, поради засиления световен интерес към етно мелодиите.

Фадото се оформя окончателно в началото на 19-ти век в резултат от смесването на характерни гръцки (напр. лаика), романски и арабски музики при известно влияние и от бразилската колония. Играе важна роля в националната идентификация на португалците, тъй като прокарва ясна граница между ярките и живи испански ритми, отговарящи на по-буйния и рязък испански характер, и меката, меланхолична душа на португалския народ.

Концерт-спектакълът „NAS ONDAS DA MUSICA PORTUGUESA“ или „На вълните на португалската музика“ се реализира със съдействието на Община Бургас при вход свободен.

Последвайте канала на

Нора Виткова
688 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бенчо Бенчев

2018.08.07 | 09:41

1
Аз и Митьо Очите финансираме Румен Радев и БСП.

Добави коментар

Водещи новини