Ентусиасти превърнаха изоставен самолет в атракция в Силистра

  • 06 август 2018 13:56

  • 7149
  • 1
Ентусиасти превърнаха изоставен самолет в атракция в Силистра
©

 На петдесетина метра от мястото, където се събират водната и сухоземната ни граница с Румъния, през 80-те години е поставен изразходвал ресурсите си пътнически самолет Ту-134. Години наред самолетът представлява атракция за силистренските деца. Постепенно обаче интересът към летателната машина и мястото около нея замира. След двуседмичен труд, откриването се превърна в празник за квартала и за цяла Силистра. Места за отдих, аерочиталня, изложба на самолети, спортни кътове са само част от нещата, на които могат да се насладят посетителите. Остава само и самолетът да бъде готов.

Всичко това се случи в рамките на проект „The Spot/ _Място – Доброволчество с въздействие” на сдружение „BG Бъди Активен”, финансиран от Coca Cola Foundation. Идеята се реализира за втори път в България и използва подхода placemaking, вдъхновяващ хората колективно да преосмислят и преоткрият публичните пространства като средище на всяка общност.
 
По време на откриването на облагородената младежка зона, малки и големи се забавляваха заедно с актьорите от Куклен театър Силистра, участваха в състезателни игри с много награди, наблюдаваха с интерес атрактивни демонстрации, тестваха всички новоизградени съоръжения и кътове. Регионална библиотека „Партений Павлович“ представи тематични книги от своя фонд в ателието „Аеро-читалня“ и дари интересни издания за Библиотеката на открито, която е част от пространството. Обединен детски комплекс Силистра се включи в събитието с работилница „Нарисувай самолет“, проведена в откритата класна стая, където децата превърнаха белите листи в цветни и оригинални творби. Предвидените пана за рисуване по оградата бяха запълнени от млади художници, които придадоха на “Самолета_Място” артистична атмосфера. Песните на изпълнителите от вокална школа Мегатон огласиха пространството заедно с атрактивни хип-хоп танци.

 

Гражданската инициативата за създаване на „Самолета _Място“ бе реализирана в рамките на три месеца и премина през няколко етапа: запознаване на местната общественост с проекта и набиране на предложения; обобщаване на събраните идеи и изготвяне на окончателната визия за пространството; провеждане на публична дискусия с всички заинтересовани страни; същинско преобразяване на пространството и превръщането му в атрактивна младежка зона на открито. Всички дейности бяха извършени с доброволен труд и с подкрепата на различни партньори, фирми и институции от Силистра. Привлечените доброволци от всички възрасти се трудиха неуморно, вложиха много енергия, творческа мисъл и въображение и за десет дни превърнаха неугледния терен в любимо място за занимания и отдих.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
7149 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
asdf

2018.08.06 | 14:11

1
eee браво. много хубаво.

Добави коментар

Водещи новини