Цвета Караянчева на "Предел": Тук идват потомците на илинденци, за да заявят, че България е единна и неделима (галерия)

  • 05 август 2018 14:05

  • 1310
  • 1
Цвета Караянчева на "Предел": Тук идват потомците на илинденци, за да заявят, че България е единна и неделима (галерия)
© Булфото

Председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на участва в тържественото отбелязване на 115-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в местността "Предел" между Рила и Пирин. Церемонията, която се състоя на паметника "Илинден", започна с панихида в памет на загиналите, която отслужи Неврокопският митрополит Серафим.

"Всяка година тук идват потомци на илинденци, за да заявят, че България е единна и неделима и никой не може да сее разкол. Тук, на този мемориал, този пиедестал на гордостта, храбростта и саможертвата, се прекланяме пред подвига на дедите ни, оставили своите кости пред олтара на отечеството. И тук 115 години след избухването на Илинденско-Преображенското въстание се събираме с преклонение", каза в словото си Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

Тя припомни, че през 1903 година, само 28 години след Априлската епопея, хиляди българи от Охрид до Странджа, от Рила до Бяло море, захвърлят сърпа и ралото и тръгват "на кървава жътва". По думите й, с това велико дело Илинден се превръща в учебник на саможертвата и героизма: Едва 26 хиляди българи се вдигат срещу 350-хилядна турска армия. Изпепелени са села, убити и ранени са хиляди мъже, жени, деца. "Земята на Даме и Гоце е пропита с кръв. И едно мълчание, мълчание над пепелищата, което отеква като плесница, което бие като камбана и събужда Великите сили и крещи в лицето на Европа, че един малък, но дързък народ не иска повече да бъде роб.", каза Караянчева.

Разложкият край плати своя данък за свободата в огъня на Илинденско-Преображенското-Кръстовденско въстание, каза в словото си кметът на Разлог Красимир Гречев. Прекланяме се пред духовната сила и саможертвата на героите за национално освобождение,допълни той.

На официалната церемония присъстваха народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, Атанас Стоянов, Емил Тончев, евродепутатът Ангел Джамбазки, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметовете на Разлог и Симитли, участници в събора на народното творчество "Пирин пее". На паметника на илинденци бяха положени венци и цветя.

След церемонията председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на посети екощанда на община Разлог и щанда на историческия музей-Разлог, разположени в м. "Предел" и присъства на гала-концерта на събора на народното творчество "Пирин пее".

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1310 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.05 | 18:42

1
България няма да я има до 15 години ако продължавате да крадете и нехаете за проблемите на българина

Добави коментар

Водещи новини