Св. Синод за решението на КС за Истанбулската конвенция: Посрещаме го с благодарност

  • 03 август 2018 18:00

  • 1524
  • 2
 Св. Синод за решението на КС за Истанбулската конвенция: Посрещаме го с благодарност
© Getty (архив)

Благодарение на великия Божи промисъл чрез мъдростта и съвестта на мнозинството конституционни съдии, беше взето справедливо и конституционносъобразно решение за отхвърляне на добилата популярност т.нар. Истанбулска конвенция. Това се казва в обръщение на Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, разпространено от отдела "Връзки с обществеността" при Синода.

Светият Синод на БПЦ-БП изрази своята категорична позиция против нейното приемане като противоречаща на православното учение за сътворението на мъжа и жената като Божий образ и подобие и като биологични същества, както и срещу въвеждането на понятия, несъвместими с българския обществен и правен ред. Синодът със свое решение призова да се отправя усърдна молитва към Пресвета Богородица в храмовете и манастирите в диоцеза на БПЦ-БП против приемането на този международен договор от Народното събрание, се посочва в позицията.

Съдът е дело Божие, но до справедливото решение се стигна чрез усилията, вдъхновението, съвестта и мъдростта на много хора - духовници, учени, общественици, журналисти, юристи, представители на държавни институции, на политици, на мнозинството от благочестивия български народ. Всички те, водени от нравствените устои на обществото, стремежа за съхраняване на държавността и защита на бъдещето на България - нашите деца, се обединиха и отстояваха несъгласието си с въвеждането чрез международен договор на понятия и идеология, несъвместими с традиционния християнски морал на българския народ.

Изпълниха се думите на Сърцеведеца - Господ Иисус Христос, "дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях" (Мат. 18: 20). Когато просим от Бога помощ, следва и да му благодарим, за да не бъдем като онези десет прокажени, които просиха от Него милост и изцерение, но само един от тях се върна и благодари (Лук. 17:12 - 19).

Затова и ние посрещаме с благодарност и радост Решението на Конституционния съд на Република България за обявяването като противоречаща на Конституцията така наречената Истанбулска Конвенция и благославяме да се отправи в храмовете и манастирите на БПЦ-БП в пределите на България и извън нея в дните на Богородичния пост, благодарствена молитва към Всемилостивия Бог след прочитането на молебния канон към Св. Богородица за благоденствието на българския народ, се казва още в обръщението, което започва със "Слава на Бога за всичките му благодеяния към българския народ!".

Да припомним, Конституционният съд (КС) на 27 юли постанови, че международният документ е в разрез с основния закон на Република България.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1524 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.08.04 | 06:10

2
ДС си върши работата, както е преди, така и сега. Колко ли от тях малтретират жените си?

2018.08.03 | 20:05

1
Поповете подложиха крак на седесарстите.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини