Търсят се доброволци за ремонта на заслона „Кончето“

  • 30 юли 2018 18:07

  • 4219
  • 0
Търсят се доброволци за ремонта на заслона „Кончето“
© Уикипедия

На 2 август започва демонтажът на високопланинският заслон „Кончето“, носещ името на най-величествената и опасна седловина в Пирин. 

Анастас Величков от Асоциацията на професионалните планински водачи обясни пред БНР, че „Сандъкът“, както го наричат планинарите, ще бъде подменен с нов. Осигурена е летателна техника, която да качи сандъците с материалите за новия заслон, които тежат около 2,5 тона. 

„Има нужда от хора, желаещи, свързани с планината, а и не само такива, които биха дали своя доброволен труд за това да бъдат демонтирани старите части на заслона, да бъдат изнасяни материали… След това ще има нужда да бъдат сваляни материали – тези, които са по-дребни - от билото на планината към хижа „Яворов“, обясни Величков, допълвайки: 

„Там, на място, също ще има нужда от хора, които да разглобяват, след което да сглобяват… Има нужда също от хора, които да помагат по някакъв начин за подготовката на материалите, които ще се качват или ще се свалят. Във всички случаи, призоваваме и се добре дошли всички желаещи да се включат“. 

Заслонът е от изключителна важност поради своето стратегическо положение, тъй като при неблагоприятни атмосферни условия и аварийни ситуации в него неведнъж са спасявани човешки животи. Монтажът и строителството няма да пречат на прехода на туристите, каза още Величков. 

Последвайте канала на

Александър Томов
4219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини