Състоянието на язовирите в страната се следи денонощно

  • 24 юли 2018 16:58

  • 1431
  • 0
Състоянието на язовирите в страната се следи денонощно
© Булфото (архив)

Във връзка с прогнозите за обилни валежи от вчера е задействан кризисният щаб в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/, който следи денонощно състоянието на язовирите на територията на цялата страна. Това съобщи председателят на агенцията Петър Горновски по време на брифинг с главния секретар на агенцията Николай Николов и областния управител на Хасково Станислав Дечев, съобщи пресцентърът на областната администрация.

Горновски е допълнил, че към този момент няма язовири на територията на страната, които да представляват заплаха за населението. Предвид динамичната метрологична обстановка е било засилено вниманието към всички водоеми, е уточнил още той.

Председателят на агенцията е подчертал, че институцията има пълна координация със службите и са взети всички превантивни мерки от страна на държавата. "Сега най-важното е собствениците на язовири да изпълнят предписанията на ДАМТН - да се осигури свободен обем на язовирите и да се следи денонощно тяхното ниво. Такива предписания са дадени във всички региони, където се очакват проливни дъждове", е допълнил още председателят на ДАМТН и е призовал собствениците да бъдат максимално внимателни през следващите дни.

Според отчет, от началото на годината инспекторите на ДАМТН са извършили над 1170 броя проверки на язовирни стени и съоръженията към тях на територията на областите Хасково и Кърджали, като установени за спешен ремонт са 147. Съставени са били 143 акта за административни нарушения в двете области. Продължават и масираните инспекции в цялата страна, като само за първите седем месеца на годината са били проверени 2393 язовира и са били съставени 304 акта.

Ръководството на Агенцията е имало среща с кметове и представители на общини от област Хасково, тъй като по-голямата част от водоемите са общински. Друга тема са били последните промени на Закона за водите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини