Научи ли се българинът как да не бъде удрян по джоба? (видео)

  • 18 юли 2018 09:40

  • 2280
  • 0
Научи ли се българинът как да не бъде удрян по джоба? (видео)
© Novini.bg

Как протичат проверките на КЗП, какво гласи новата директива в полза на туристите за пакетни пътувания и правят лис е вече истински разпродажби и в България пред Novini.bg коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

И тази година екипи на КЗП проверяват в черноморските ни курорти спазва ли се Законът за потребителите и Законът за туризма.

„От 1 юли 2018 година е в сила и нова директива, която третира новите правила за пакетни пътувания“, напомни Маргаритов и разясни: „Благодарение на нея потребителите вече са защитени, както когато резервират традиционните пакетни туристически ваканции, така и когато резервират и други форми на комбинирано пътуване, включително и т. нар. персонализирани пакети. Типичен пример е този, при който вие резервирате самолетни билети или хотел и бивате насочени към друг сайт, от който може да си запазите кола под наем. Ако досега отговорността бе разделена между различните търговци, то сега тези нови правила приравняват закупуването на тези две отделни неща към пакетните пътувания – тоест отговорността е за този, който е обявил първоначалната оферта и ви е препратил към друго място“.

Друга новост, която може би изглежда формална, но е много полезна за потребителите, е въвеждането на стандартен формуляр, който всички тези търговци и туроператори, които предлагат пакети или свързани услуги, са длъжни да представят на своите клиенти. Целта на формуляра е да улесни потребителите, които взимат решение за един или друг елемент от своите потребители, информира Маргаритов.

Относно това как протичат разпродажбите в родните магазини и кое е най – важното правило при намаленията Маргаритов поясни: „Когато говорим за намаление, първото най – важно нещо е стоката да е продавана в продължение на минимум един месец на по-висока цена. Най – честите нарушения са свързани именно с това“. Затова Димитър Маргаритов посъветва отново всички: Не се доверявайте на високите проценти намаления, а гледайте първо винаги старата цена, сравнявайте винаги всички цени.

„Продължава да има опити на търговците да хитруват“, призна той, но поясни: „Хората обаче все повече се учат да проверяват, за да не бъдат ударени по джоба“.

За установени нарушения, напомни Маргаритов, всички потребители могат да се обръщат към КЗП на телефон 0700011122 или да подават сигнали чрез сайта на Комисията. „Винаги сме на разположение“, увери той.

Цялото интервю с председателя на КЗП Димитър Маргаритов пред Novini.bg може да видите и ТУК.

 

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини