Разрешават отстрела на глигани в Сливенско заради африканската чума

  • 12 юли 2018 19:23

  • 12784
  • 3
Разрешават отстрела на глигани в Сливенско заради африканската чума
© Булфото (архив)

Разрешаване на отстрела на дивите свине, като начин за ограничаване на африканската чума по свинете. Това е една от мерките, които са набелязани на заседанието на Областната епизоотична комисия в Сливен. 

Според специалиста по ловно стопанство от местното Ловно-рибарско дружество Светослав Аврамов, популациите на дивите прасета многократно надвишават нормалния брой за един хектар в региона. Официално ловният сезон се очаква да бъде открит след публикуването на промените в Закона за лова в Държавен вестник. 

"Няма да има ограничения на броя на убитите диви прасета. Ще бъде улеснено издаването на разрешителните за лов", каза ловният експерт Светослав Аврамов, цитиран от БНР.

Целта на взетите мерки е да се намали популацията на 0,3 до 0,5 на сто хектара или това означава, че това трябва да има, примерно, едно прасе на триста хектара площ.

Доктор Любомир Деевски, началник отдел "Здравеопазване" към Областната дирекция по безопасност на храните, обяви какви други мерки предприемат за ограничаване на африканската чума по свинете в областта. "Дезинфекция на колите, минаване през филтри, сменяне на работно облекло, дезинфекция и най-вече да не се внасят хранителни продукти", посочи той.

В област Сливен има четири големи промишлени комплекса, които са под непрекъснато наблюдение и е въведен завишен контрол.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
12784 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.07.12 | 21:44

1
баси по погрешка прочетох; РАЗРЕШАВАТ ОТСТРЕЛА НА ЦИГАНИ В СЛИВЕНСКО
Аз

2018.07.14 | 06:59

3
и аз така прочетох без да искам чак се замислих за банкет
анализатор

2018.07.12 | 23:10

2
Каква чума - кви пет лева-------Стига с тия измишльотини бе гадини мръсни-----усещате, че ви идва времето и се чудите вече какво да измислите.

Добави коментар

Водещи новини