Радев с призив за интегриране на хората с увреждания

  • 10 юли 2018 12:39

  • 2752
  • 4
Радев с призив за интегриране на хората с увреждания
© Булфото (архив)

Дългът ни като общество към хората в неравностойно положение не се изчерпва с това да осигурим лична пенсия или социални помощи. Това е най-лесният начин те да бъдат изключени от обществото. Трябва да изградим среда, в която хората с увреждания се чувстват достойни и пълноценни граждани на нашата държава. Ето тогава можем да кажем, че България наистина е цивилизована.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на при откриването на кръгла маса на тема: “Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, която се провежда под негов патронаж. Държавният глава се ангажира с инициативата за организиране на форума след срещата си с представители на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания в края на миналата година.

В словото си президентът подчерта, че провеждането на кръглата маса съвпада с протестите на майките на деца с увреждания, които се нуждаят  от бързи и справедливи решения и финансови ангажименти и допълни, че целта на този форум е да постави глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания. „За такава пълноценна интеграция можем да говорим, когато преодолеем ред психологически бариери и децата с увреждания, като изключим най-тежките случаи, могат да постъпят в детска градина, да учат в училища и висши учебни заведения и да се реализират на пазара на труда наравно с другите“, допълни Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Държавният глава заяви, че днес критерият за пълноценна интеграция е трудовата заетост и припомни статистиката на Националния осигурителния институт към месец юни тази година, според която в България има 445 000 граждани, които получават лична пенсия за трайно намалена работоспособност. Предоставянето на пенсии и на социални помощи не е достатъчно, за да изпълним нашия морален дълг към хората с увреждания, подчерта Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и добави, че малка част от тях работят по трудови договори. „Специализираните предприятия за хора с увреждания, част от тях посетих, едва функционират. Големият проблем е, че те обхващат една много малка част от хората с увреждания, останалата огромна част остават извън пазара на труда“, заяви президентът.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на открои културата на възприемане на хората в неравностойно положение, психологическите бариери и липсата на достатъчно самочувствие от тяхна страна, както и липсата на вяра да търсят своето достойно място в общество, като големите проблеми за пълноценно равноправно приемане на хората с увреждания в обществото. „Важно е да се осъзнае, че заради своето увреждане тези хора са ограничени да изпълняват дадена функция в дадена дейност, но те могат и са доказали, че развиват редица други важни качества, умения и таланти и могат да бъдат отлични служители и работници“, допълни държавният глава.

 В дискусията участват представители на  ангажираните с проблемите на хората с увреждания страни – представители на организациите на и за хора с увреждания, на работодателските организации, на Министерството на труда и социалната политика и на Националното сдружение на общините в Република България. В рамките на форума се обсъждат добрите практики и затрудненията, които срещат хората в неравностойно положение и работодателите при осигуряването на заетост. Представят се и възможностите за професионално обучение и квалификация, както и анализ на законодателството, подкрепящо процеса за интеграция на хората с увреждания на пазара на труда.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2752 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
боже боже боже

2018.07.10 | 14:18

4
боже какъв нелеп човек имаме за президент !!!! нещо средно между алф, мистър биин и един от римата глупаци
някой си

2018.07.10 | 14:16

3
бу ха ха ха добре ,че беше румен тъпото да призове ! румен други думи не ползва освен трщбва и ще ! а да направи нещо няма, ама за лумпините е достоен генерал
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.07.10 | 13:12

2
Ватници, Румен клишето е смехотворно да говори точно за хората с увреждания!
Умник Гюро

2018.07.10 | 12:53

1
Я кой се показа: Фатмак Ефенди се завърнал от моабета с Ердоган и шербетя!

Добави коментар

Водещи новини