Проф. Боян Биолчев получи Вазовата награда за 2018 г.

  • 09 юли 2018 11:06

  • 418
  • 0
Проф. Боян Биолчев получи Вазовата награда за 2018 г.
© Булфото (архив)

Проф.Боян Биолчев е носителят на Возавота награда за 2018 година. Отличието му бе връчено на тържествена церемония късно снощи, която бе и кулминация на програмата, посветена на 168-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

В словото си пред паметника на Вазов, на едноименния площад в Сопот, проф. Биолчев подчерта: "Фактът, че българската култура до голяма степен се е породила в Подбалкана, в Сопот, е много показателен за мястото на този град в духовността на българина. Тук Вазов е изградил своето слово, своята любов към България, които вгради в своето творчество. Това значи, че Сопот представлява храм на културата."

Наградата бе връчена на проф.Биолчев от зам.-министъра на културата Румен Димитров - малък бронзов бюст на Иван Вазов, изработен от скулптора Нина Канарова, предаде БТА. Преди официалната церемония, в Къща-музей "Иван Вазов", лауреатът се срещна с граждани на Сопот и засади дръвче в градината на носителите на Вазовата награда.

Наградата на името на Иван Вазов е учредена през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата и се връчва ежегодно по повод рождения му ден - 9 юли.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
418 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини