Бизнесът у нас се оплака, изпитва огромна нужда от работници

  • 06 юли 2018 14:49

  • 1378
  • 5
Бизнесът у нас се оплака, изпитва огромна нужда от работници
© Pixabay

Бизнесът у нас изпитва най-голям недостиг на квалифицирани работници, инженери и шофьори, обяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

На конференция днес в София беше обсъдено отражението на цифровите технологии върху нуждата от работници.

Твърденията, че определени професии ще изчезнат заради дигитализацията на трудовия пазар, са пресилени, смята Васил Велев. „Защото ние всеки ден се сблъскваме с огромния недостиг на работници и специалисти във всички сфери“, добави той.

Дигитализирането на пазара на труда обаче затруднява контрола на социалните служби по спазването на трудовото законодателство.

„По-трудно ще намираме тези работни места. Ще има проблем по отношение на травматизма, на спазване на работно време, на условия на труд“, каза Георги Милчин - главен секретар на Инспекцията по труда.

„Индустрията в България е на доста ниско технологично ниво“, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Според него обаче това може да е от полза за страната ни.

„Ние имаме един от най-добрият интернет в света, може би защото започнахме малко по-късно. Та нищо чудно нашите недостатъци да се превърнат в наше предимство в недалечно бъдеще“, каза Манолов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1378 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
.

2018.07.06 | 16:57

5
Сега доста хора ще научат трудния урок който на запад са научили преди десетилятия - а именно, че най-важния актив са хората. Не случайно хората избягаха в чужбина - там могат да си позволят нормален начин на живот, а тук плащат за прищевките на "чорбаджиите" си, замогнали се благодарение на някое червено куфарче.

Естествено, не всички са така, и за съжаление липсата на хора ще ощети всички ни.
пурко

2018.07.06 | 16:06

4
И все по-трудно ще намирате докато не промените манталитета си на селски чорбаджии....
старшината

2018.07.06 | 15:25

3
Европеиски заплати .......КРАДЛИВИ МАРОДЕРИ
Bb

2018.07.06 | 15:09

2
Bqgaite ot tezi gadove dokato vse oshte e lesno i ne zapochne brexit
Цветан Добрев

2018.07.06 | 15:07

1
Я да си май..... всичките !
Значи хем да съм инженер и да ползвам всякакъв модерен софтур, хем перфектрн англииски , ако може и да работима след работно време , разбира се понякога и в ъбота !! ама ще почнеш на 1000 лв пък после ще видим ....!
Я да си търсят работници от майнат..... !

Добави коментар

Водещи новини