Акад. Георги Марков за проф. Божидар Димитров: Загубихме един голям български историк

  • 02 юли 2018 11:03

  • 1370
  • 3
Акад. Георги Марков за проф. Божидар Димитров: Загубихме един голям български историк
©

Загубихме един голям български историк, един сладкодумен историк. Той умееше да поднася историята и достоверно и забавно. Божидар Димитров беше човек с позиция. Днес все по-малко остават историците с определена позиция. Повечето залитат политически. В края на 90-те години той отказа да върне оригинала на Паисиевата история и имаше конфликт с президента Петър Стоянов. Той му каза, че не е е прав. Това не всеки можеше да го направи. Това заяви  историкът акад. Георги Марков в пемат на колегата си проф. Божидар Димитров пред БТВ.

"Често днес се изисква т. нар. политическа коректност – историята не е слугиня на политиката, но политиците винаги са искали историята да го обслужва", добави той.

Според него българските политици не защитават интереса на държавата ни в спора за името на Македония. По думите му настоящият македонски премиер Зоран Заев също е македонист, но „от друго котило”.

„Македонската нация е създадена от Тито и Коминтерна. Ние отчетохме това национално престъпление на Георги Димитров и Коминтерна около него.”, коментира историкът.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1370 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2018.07.02 | 13:52

2
Нека гори в ада, това изчадие адово, платен агент на ДС и Кремъл! Този делиормански циганин обяви българите за китайци, а после под диктовка - за иранци… Няма прошка за предателите към България!
бай Хой

2018.07.03 | 08:35

3
Цоко, млъкни бе тъпанар- излагаш се отново с това твое училище за бавноразвиващи се. Лудогорието е във Виетнам, чиято столица е Пекин.
Поклон

2018.07.02 | 11:45

1
Поклон пред паметта на професор Божидар Димитров! Един истински българин, много ще ни липсва ерудицията му.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини