Труп на диво прасе е открит на плаж на 3 км от Крапец

  • 29 юни 2018 14:32

  • 1074
  • 0
Труп на диво прасе е открит на плаж на 3 км от Крапец
© Булфото

Предприети са действия и са взети проби от труп на диво прасе, открит на плаж на 3 км от шабленското село Крапец, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Добрич. След подаден сигнал от информационен сайт, към който се е обърнала за съдействие жителка на Община Шабла, областният управител на Добрич Красимир Кирилов е организирал съвместно с директора на Областна дирекция „Безопасност на храните“ (ОДБХ) д-р Анелия Андонова и кмета на Община Шабла Мариян Жечев предприемане на мерки по констатиране истинността на сигнала, локализиране на трупа и предприемане на действия, които да гарантират здравето на животните.

На база предприети незабавни действия още в обедните часове днес трупът на дивото животно е бил локализиран на плаж на три километра от село Крапец, община Шабла. Директорът на ОДБХ – Добрич д-р Андонова е заявила, че са взети проби, които ще бъдат изпратени за изследване в лаборатория в София.

По трупа има отстрелна рана, той е цял и ще бъде загробен в отреденото за това място, по информация на д-р Андонова. Самият терен ще бъде обработен, съгласно изискванията за биосигурност. От областната администрация припомнят, че на 25 юни тази година на основание Заповед № РД 11-1073/21.06.2018 г. на изпълнителния директор на БАБХ, областният управител на Добрич Красимир Кирилов е свикал заседание на Областна епизоотична комисия за набелязване на мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта „Африканска чума по свинете“. Вече има констатирани възникнали огнища на болестта в съседна Румъния. Ветеринарните лекари предупреждават, че заболяването е силно заразно.

Прегледи на домашните животни се извършват от ветеринарните лекари регулярно. Областният управител Красимир Кирилов и директорът на ОДБХ д-р Анелия Андонова апелират при съмнения за заболяване по животните, гражданите да търсят ветеринарните лекари и специалисти от ОДБХ в добруджанския град. Ветеринарни специалисти има във всяка една от общините в областта. Сигнали могат да се подават и в Областна дирекция „Безопасност на храните“ в Добрич. Областният управител Красимир Кирилов призовава жителите на област Добрич да не подценяват риска от разпространение на болестта „Африканска чума по свинете“ и в тази връзка припомня, че е забранен вносът от Румъния на свинско месо и хранителни продукти, съдържащи такова.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1074 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини