Абсурдно ли е решението на КЕВР за скок на цената на тока и парното?

  • 26 юни 2018 09:11

  • 1251
  • 0
Абсурдно ли е решението на КЕВР за скок на цената на тока и парното?
© Novini.bg

Енергийните експерти Еленко Божков и проф. Атанас Тасев коментираха в студиото на "Денят започва" по БНТ предстоящото увеличение на цената на парното, топлата вода и тока. Точно колко ще бъде то, ще стане ясно на 1 юли.

„Цената на газа влияе върху топлоносителите и върху цената на електроенергията, защото от 2004 година има една специална директива на ЕК, която поощрява комбинираното производство при използването на газ и поставя топлинната енергия в изключително преференциален режим. Аз нееднократно съм показвал една графика как през годините цената на парното почти не се изменя при положение, че на газа скача, в отделни случаи беше стигнала до 733 лева за хиляда кубически метра при положение, че в същото време цената на тока в преференциален режим беше 326 лева. А ако трябва да плащаме истинската цена на парното, тогава трябваше да плащаме също около 300 лева. Тоест, тук има една социална политика през цената на топлинната и електрическата енергия затова очакваното повишение няма да бъде толкова съществено именно поради компенсаторната роля на тока“, каза проф. Атанас Тасев.

„Грешна, даже абсурдна е политиката на КЕВР по отношение цената на природния газ. При предложение за увеличение до 18% те ограничават увеличението до 10.8% или 11%. Как го правят? Измислят едни надвзети разходи от транспорта на енергия. Толкова абсурдно, че това решение граничи по абсурдност с решения на КЕВР взаимноизключващи се. Те на практика гонят инвеститори от България“, заяви от своя страна Еленко Божков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини