Фолклорен фестивал събра български, румънски и албански изпълнители на Еньовден в София (снимки)

  • 24 юни 2018 14:00

  • 2757
  • 0
Фолклорен фестивал събра български, румънски и албански изпълнители на Еньовден в София (снимки)
© Булфото

Борисовата градина в София до края на деня е място на среща на творчество, традиции и обичаи от Балканите.  Заместник-председателят на Столичния общински съвет Милка Христова и председателят на Сдружение "Глобално творчество" Татяна Касимова откриха фестивала "Балканска палитра" заедно с Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Новруз Чета, културен съветник в посолството на Албания и Боян Кехайов, кмет на община Неделино.

Целта на фестивала е да съдейства за насърчаването на взаимното уважение и на междукултурния диалог за мирни междуобществени отношения в името на една по-богата в духовно отношение Европа, в която Балканите имат своя сериозен културен и духовен принос. Намерението на организаторите е фестивалът да се превърне в мост на приятелства и партньорства. Програмата му представя тези елементи на балканските култури, които ни сближават и спомагат за взаимното уважение, разбирателство и добросъседство.

Всички участници във фестивала представят традиционни елементи на нематериалното културно наследство /НКН/ от националните и международната листи на ЮНЕСКО. Подобен междукултурен формат се организира за първи път на Балканите.

В рамките на фестивала музикални и сценични изпълнения ще представят изпълнители и състави от Албания, Румъния, и България.

За първи път у нас публиката чу и видя изпълнение на исо-полифония – традиционно албанско песенно изкуство, вписано в представителната листа на нематериалното културно наследство на човечеството от ЮНЕСКО, предаде "Булфото".

„ФОЛК ПАЛИТРА” - младежка танцова формация при читалище „Димитър Динев 1937” гр. София и Фолклорен ансамбъл “Горна баня” при Читалище „Пробуда-1926” – Горна баня, зарадваха гостите на фестивала със своето признато у нас и в чужбина изкуство.

Неделинският двуглас от Народно читалище "Светлина-1938" в гр- Неделино, вписан в националната листа на България на елементите на НКН звучи на сцената в изпълнението на две поколения певици.

Децата – гости на фестивала могат да рисуват любимите си приказни герои или да ги изработят от пластични материали в детската работилница. Тя се казва “Светът на балканските приказки” и се намира в голямата шатра до сцената. Малчуганите ще могат да оцветяват и български национални костюми под ръководството на специалисти-педагози.

Етно-джаз-матине ще събере почитателите на етно-джаза в изпълнение на група Аутентик по-късно днес.

За гостите на фестивала има сръбска и българска скара, осигурена от спонсори на събитието.

Със съдействието на „Хранкооп“ български производители предлагат своя продукция.

Фестивалът се организира от Сдружение “Глобално творчество” в партньорство с Международния женски клуб в София, със съдействието на културните служби на посолствата на Албания, Македония, Сърбия и др. балкански страни и със специалното съдействие на Културно-информационния център на Република Македония в София.

Този празник на балканските култури се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община, като част от Лятната програма на 2018 г., и на Регионалния център за oпазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Фестивал „Балканска палитра“ е посветен на Международното десетилетие за сближаване на културите /2013 – 2022 гг./ и на Европейската година на културното наследство – 2018 г., и се провежда в последната седмица на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2757 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини