МВР в готовност да реагира при лоши атмосферни условия (видео)

  • 22 юни 2018 12:54

  • 2211
  • 1
МВР в готовност да реагира при лоши атмосферни условия (видео)
© Novini.bg

МВР е в пълна готовност да реагира при лоши атмосферни условия. Органите по бедствие и аварии към общините са реагирали по множество сигнали, свързани със запушени шахти, паднали дървета, наводнени мазета.

Това стана ясно днес по време на пресконференция, дадена от Службата за защита на населението към МВР.

,,Добрата новина е, че няма загинали и пострадали и никъде не е обявявано бедствено положение'', заяви главен инспектор Стефан Стефанов от "Противопожарна безопасност и защита на населението".

Според вътрешното ведомство очакваната прогноза е, че динамичната обстановка ще се остане същата, поради което ще бъдат изпратени препоръки и превантивни мерки до общинските началници за наблюдение на критични места и речни корита, както и сформиране на доброволчески състави.

,,Ще изпратим указание до структурите на пожарните служби и до тези на Българския червен кръст, като целта е за максимално кратък срок да се притечем на помощ'', поясниха още от МВР.

От Службата за защита на населението припомниха някои важни мерки за гражданите, които да спазват.

,,В никакъв случай не трябва да се изпада в паника. При по-обилни валежи и наводнения е важно да потърсим евакуация на по-високо място, като преди това трябва да сме изключили електрозахранването'', допълни експертът.

Други не по-малко важни мерки са осигуряването на чиста питейна вода и хранителни запаси.

"Необходимо е да разполагаме с документи в себе си, както и с предварително изготвен план за действие и по възможност да поддържаме постоянна комуникация с нашите близки'', посочи Стефан Стефанов.

,,Към момента не ни очаква нищо апокалиптично. Времето ще се запази такова и през уикенда'', увери експертът и допълниха, че ще обърне внимание на всеки един обект, където има застрашени граждани. В това число влизат обществени сгради, детски градини, държавни ведомства.

На пресконференцията беше съобщено още, че са изпратени специални писма до кметовете на Видин, Монтана, Враца и Ловеч, тъй като там има очакване за по-интензивни валежи и опасни явления.

,,Нямам статистика за броя запушени шахти, но вероятно са стотици. Шахтите трябва да бъдат наблюдавани и отпушвани своевременно. Нашите доброволни отряди са на разположение и готови да подпомогнат общините. Целият състав на службата ще бъде на разположение'', завършиха от МВР.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2211 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
А така !

2018.06.22 | 15:17

1
Арестувайте го тоя дъжд беее !

Добави коментар

Водещи новини