Експерт със съвети за защита от мълнии

  • 19 юни 2018 11:05

  • 5885
  • 2
Експерт със съвети за защита от мълнии
© Pixabay (архив)

Вчерашната буря беше уникална. Това вече не са редки явления в цялата страна. Това каза в интервю за БНР инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Хората, които се занимаваме с мълниезащита, наблюдаваме тази дейност и тя с всяка изминала година се увеличава все повече и повече. В западната част на София беше най-активната дейност на бурята, добави той.

Хората рядко обръщат внимание на защитата от мълниите, констатира инж. Иванов и добави: "В нашата страна има добра наредба за мълниезащита, което ни кара да се гордеем с това нещо и там наистина е показано как трябва да се проверяват тези наредби, кой отговаря за тях и да сме спокойни, че наистина домът ни е надеждно защитен. Когато сградата е обществена, отговорността е на този, който я управлява – директорът на училището, управителят на сградата, а в кооперациите отговорност носи управителят на етажната собственост".

Инж. Иванов съветва да се спазват няколко основни мерки при мълнии, когато сме вкъщи: "Първо – да не се допираме до метални предмети. Ако имате алуминиева дограма, чешмата, парното – просто стоите далеч от тях, защото могат да бъдат електропроводими. Има такива случаи".

Над 640 стари сгради в Столична община не са в съответствие с изискванията на Наредбата за мълниезащита, каза още той: "Преди 7-8 години ни беше възложено да направим проверка на всички обществени заведения на територията на Столична община. Те бяха над 640. Положението беше трагично. Направиха се много ремонти, реконструкции на такива заведения, но проблемът си остава".

Дежурният към Планинската спасителна служба /ПСС/ Явор Каролев обясни какви са мерките за безопасност при мълнии в планината: "Първото нещо е да се махне колкото се може по-бързо от най-високата част на планината. Гръмотевиците стават в по-високите части. Не трябва да сме в близост до единични дървета, до изразени връхчета на терена. Наземните токове, които са след падането на гръмотевицата, се оттичат и се разпръсват. Затова човек трябва да приближи краката си колкото се може по-близо един до друг. Трябва да е реално на открито, а не да се сгуши в терена. Много по-малък е шансът да те удари самата гръмотевица, отколкото да те ударят след това наземните токове".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5885 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
водач на МПС

2018.06.19 | 11:19

1
Заредените с електричество облаци бяха на височи между 3 и 6 километра. Последната силна светкавица бе от облак, намиращ се приблизително на 1 км височина. Ето защо след светкавицата последва незабавно гръмотевица. Апропо, аз още вчера следобяд изрично посочих, че в София ще става нещо страшно. Ето защо побързах да се прибера у дома.
килгор траут

2018.06.19 | 11:36

2
Ти си бахти гения! Можеш само да се радваш, че си лъки бой!

Добави коментар

Водещи новини