Малко преди да се навършат 4 години от наводнението в „Аспарухово” ето какво е състоянието на дерето убиец

  • 07 юни 2018 07:38

  • 3276
  • 0
Малко преди да се навършат 4 години от наводнението в „Аспарухово” ето какво е състоянието на дерето убиец
©

Дни след пороя във Варна и малко преди да се навършат 4 години от наводнението в „Аспарухово” – какво е състоянието на дерето убиец? Новоизградените с европейски средства два охранителни канала трябва да предотвратят ново бедствие. Четири години след наводнението част от дерето отново е затрупана с боклуци, а малко по-надолу свободно пасат коне.

Това е зоната в дерето под платото Джанавара, откъдето се събра голямата вълна преди 4 години и минавайки надолу по ул. „Горна студена”, отне живота на 13 души.

Олег Колев от община Варна посова, че зоната е била изчистена и е изнесен един камион с отпадъци. „Свлачището е укрепено чрез засипване, ще бъде направен насипът, ще бъде залесено и вече няма да има проблеми в тази посока”, увери той пред БТВ. „Проблемът е, ако тези дерета не се чистят редовно – тогава ще се затлачат и на няколко вълни при по-проливен дъжд, дъжд със същия интензитет като отпреди 4 години, ще има отново лоши последствия”, коментира Галин Генчев от „Да спасим горите над „Аспарухово”.

„Боклуците определено пречат и се образуват бентове. Сега положението е по-добре, отколкото беше по-рано, но според мен недостатъчно за този рисков район”, допълни той. Хората, които живеят по улица „Горна студена”, наричана „улицата на смъртта”, казват, че сега ситуацията се е подобрила и при последните дъждове не е имало проблеми.

Признават обаче, че дерето продължава да се пълни с боклуци. По улицата беше изграден нов отводнителен канал със средства от европейския фонд „Солидарност”. „Изграден е покрит канал със сечение 7 кв. м. и със съоръжение – имаме утайник, който събира едрите частици и отпадъци, които идват, за да се почивстват и да влизат в канала. На всеки 250 метра имаме естакада, с която се влиза за машинно почистване. Откакто е направен каналът от 2016 г. е чистен два пъти машинно”, поясни Олег Колев.

Преди няколко месеца Варненската окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство, търсещо вина за бедствието от 2014 г., но съдът го върна за доразглеждане.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини