Как да се пазим от опасните подводни течения в морето?

  • 07 юни 2018 07:23

  • 5211
  • 0
Как да се пазим от опасните подводни течения в морето?
© БНТ

В началото на летния сезон и почивките по морето - какви са опасностите от мъртво вълнение и как да се пазим от подводните течения. Флагът е първото нещо, което трябва да бъде погледнато, когато хората отиват на плаж.

Мъртвото вълнение представлява след дни на високи вълни ветрова вълна, впоследствие остатъчна вълна, която е невидима за окото, на вид морето е спокойно, но отдолу то работи и в следствие на вълните се копаят дупки, към които се стреми водата и става много опасно, каза пред БНТ спасителят Георги Есов.

Есов, който е спасител с над 40 години стаж, посъветва всички плажуващи, в случай, че попаднат на такава "дънна яма" - "да се отпуснат дори течението да ги завлече по-навътре, тъй като след 20-30 метра то спира и да се опитат косо, под ъгъл, да излязат към брега, а не директно".

Спасителят призова най-вече в подобни ситуации хората да опитат да запазят самообладание. Той предупреди и родителите да бъдат много внимателни и да не изпускат от поглед децата, когато са на плажа и в морето.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини