Протест в село Рупите срещу строеж

  • 30 май 2018 09:52

  • 1530
  • 0
Протест в село Рупите срещу строеж
© Булфото (архив)

Строеж в село Рупите предизвика обществено недоволство. Граждани твърдят, че близо до дома на баба Ванга ще бъде изграден незаконен спа комплекс и минералните извори, т. нар. гьолове, ще изчезнат. Фейсбук страницата „Спаси Рупите“ вече има 22 хил. последователи.

"Проблемът е, че обществеността не е запозната, няма прозрачност на процедурата, на инвестиционните намерения и според нас е заплашено съществуването на това място и изобщо запазването на екосистемата и бъдещето на региона", каза една от недоволните гражданки пред камерата на БТВ. "Казва ни се, че всички процедури са спазени, че ще се построят 11 двуетажни къщички, но ние знаем какъв е дебитът на концесията. Знаем колко са ползвателите с договори – по пътя на логиката дебитът няма да е достатъчен, за да се осигури вода. Това означава, че свободният разлив ще се намали, естествените гьолове ще изчезнат, екосистемата ще се загуби, а от това зависи животът на земноводни, влечуги, птици", добави тя.

Главния архитект на Петрич Владимир Митрев посочи, че "възложителят е съгласувал подробния устройствен план с абсолютно всички държави инстанции, така че ние тук сме поставени вече пред свършен факт". Той подчерта, че строежът няма да е върху изворите. Недоволните граждани обаче го контрираха, че границата на строежа започва на около 10 м от тях. Митрев отрече. "Това е частен имот, не мога да спра строителство в частен имот, което е минало абсолютно всички съгласувания", добави той. Според архитекта хората пак ще могат да се лекуват, защото в общинските имоти не се предвижда застрояване.

Иво Стефанов, адвокат на инвеститора, също подчерта, че не се строи върху т. нар. гьолове. Според него в момента лековитата вода не се използва правилно, а просто се оттича в река Струма. Проектът на клиента му е да оползотвори част от водата, като направи спа център с няколко къщи за гости.

Кметът на Рупите Георги Атанасов посочи, че до момента няма нито писмена, нито устна жалба. Гражданите отговориха, че са били в неведение за инвеститорския интерес, който е заявен преди две години. Разбрали едва когато имотът бил ограден за строителство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини