Плевен от днес отново има фонтан с жабки, както в далечното минало

  • 12 май 2018 14:42

  • 2819
  • 1
Плевен от днес отново има фонтан с жабки, както в далечното минало
©

Плевен от днес отново има фонтан с бронзови фигурки на жабки, както в далечното минало. Авторите на пластиките са плевенските скулптори Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика, които днес поставиха жабките по местата им до средното водно огледало в района на Водната каскада.

Така бе възстановен спомен от миналото на Плевен, когато подобни фигурки са радвали плевенчани до средата на 70-те години на миналия век като са украсявали първия и най-стар фонтан в центъра на града.
Идеята за това красиво напомняне за "фонтана с жабките" е на семейството скулптори Убавка и Костика.

Първообразите на фигурите от стария фонтан са дело на известния плевенски скулптор Ангел Спасов, но след преустройството на центъра съдбата им е неизвестна. Оригиналната гипсова отливка на жабките е съхранена фонда на галерия "Илия Бешков".
Нашите жабки не са повторение на старите фигури, а са тяхна игрива реплика, защото са създадени за нов фонтан и нова архитектурна и градска среда, каза за БТА Костика.

Изработването на трите нови жабки е дарение от авторите за Празника на Плевен - 15 май. Кметът на Плевен Георг Спартански коментира идеята като "едно намигване от миналото с поглед към бъдещето". Много от нас помнят фонтана с жабките и пазят топли емоции затова, допълни той.
Новите жабчета ще бъдат представени с музикална програма на 14 май /понеделник/ от 11.00 часа. Още днес те създаваха радост за децата и останалите минувачи.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2819 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини