Румен Порожанов: Пчелните семейства и произведеният мед в страната се увеличават

  • 11 май 2018 14:28

  • 1873
  • 0
Румен Порожанов: Пчелните семейства и произведеният мед в страната се увеличават
© Булфото (архив)

Към 1 октомври 2017 г. пчелните семейства в страната са 765 800, което е с 1,5 на сто повече от предходната година. Произведеният пчелен мед е 11 807 тона, което е с 15, 6 на сто повече от 2016 г.. Това каза по време на парламентарния контрол днес министърът на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в в отговор на въпрос относно политиката на ведомството за развитието на сектор "Пчеларство".

По думите на министъра наблюдава се трайна тенденция за окрупняване на пчелините. От момента на присъединяването ни към ЕС, благодарение на европейските инвестиции, средният брой семейства в един пчелин достига от 21,4 през 2007 г. до 57 през 2017 г. Държавата предлага подпомагане на сектора чрез няколко финансови схеми - "де минимис", по която през 2017 г. са осигурени 2,4 млн. лева и схемата за компенсиране на материални щети за загинали животни и унищожени пчелини заради бедствия, която работи от 2015 г.

През 2017 г. по тази схема са изплатени над 11 хил. лева за унищожени пчелни семейства и кошери. Чрез държавната помощ за водене на родословна книга и определяне на продуктивността и генетичните качества на пчелите се осъществява индиректна подкрепа на пчеларите като се подпомага дейността на развъдните организации със 120 хил. лева през последните две години.

Чрез фонд "Земеделие" се предоставят инвестиции на регистрирани пчелари за закупуване на търговски обекти и оборудване, която за целия програмен период е 6 млн. лева. Освен с пари от националния бюджет секторът се подпомага и по европейските програми чрез Националната програма "Пчеларство" /с бюджет за 2017 г. от 4,8 млн. лева/ и Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/чрез мерките 4.2, 6.1, 9 и 11, с национално съфинансиране.

Пчеларството е много чувствителен сектор и той винаги е определян от земеделското министерство като традиционен и много значим, заяви Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в. Той добави, че Националната програма по пчеларство е напълно синхронизирана с европейската политика в сектора и тя е насочена към опазване здравето на пчелните семейства, осигуряване на качеството на пчелните продукти, подобряване на общите условия за производство и търговията с пчелния мед.

Не на последно място, отчитайки обезлюдяването на селските райони, се стремим да осигурим и допълнителни доходи на населението в тях, наред с развитието на професионалното пчеларство.

В България няма акредитирана лаборатория, която в случаите на отравяне на пчелите да направи необходимия анализ, който да им позволи компенсиране на загубите, когато то е причинено от неправилно използване на препарати за растителна защита, репликира депутатът от БСП Светла Бъчварова, съавтор на питането.

По нейно мнение изброените средства не са достатъчни, за да обхванат пълноценно всичките близо 17 хил. земеделски стопани, с регистрирани по Закона за животновъдството пчелини. Бъчварова попита каква визия има МЗХГ за увеличение на Националната програма за пчеларство с 50 на сто, каквито препоръки има и от страна на ЕС. Различните браншови организации, които са 11 на брой, се оплакват, че се работи само с една от тях, каза още Бъчварова.

"Тази година не сме направили дерогация за използването на неоникотиноидите. От 10 дни вече има забрана от страна на ЕК за тяхното използване, въпреки това ние не дадохме подобно разрешение", коментира темата министър Порожанов.

При нашите пчелари обаче има и други проблеми и те са свързани с неправилната грижа за пчелите, сред които и хигиената, добави той. Що се отнася до увеличението на програмата с 50 на сто на този етап не мога да отговоря, посочи земеделският министър.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини