Вижте какви ритуали трябва да извърши всяко християнско семейство преди Великден и след него

  • 06 април 2018 10:55

  • 20982
  • 8
Вижте какви ритуали трябва да извърши всяко християнско семейство преди Великден и след него
© Getty Images

Великден е смятан за най-големия християнски празник. Всяка година той озарявa дома на българското семейство. Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма, а именно – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят. Християнската религия чества връщането на Иисус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан. 

За това какви ритуали трябва да извърши всяко християнско семейство преди Великден и след него, от Novini.bg потърсихме за коментар свещ. д-р Петър П. Симеонов, Енорийски храм „Св. Богородица – Живоприемен източник”, кв. „Подуяне”, гр. София.

В настоящата седмица, която наричаме страстна, заради Христовите страдания, спомняме последните събития от земния живот на Христос. Всеки един ден е посветен на някое от тях: от влизането на Христос в Йерусалим до Тайната вечеря, предателството на Юда, залавянето, разпъването, погребението и Възкръсването на нашия Господ.

На Разпети петък не се върши никаква домакинска работа, а е обявен и за официален неработен ден. Защо трябва да се спазва това правило?

Вечерта на Велики Четвъртък, чието богослужение се отнася до Разпети петък, изнасяме разпятието от светия олтар и го поставяме в центъра на храма. Свещенослужителите и всички вярващи коленичат в подножието му и се покланят на изобразения върху него прикован Христос. Сутринта на Разпети петък от олтара се изнася и Плащаницата и се поставя в центъра на храма, където през целия ден вярващите християни имат възможността и времето да се поклонят на изобразения върху нея – положен в гроба Христос. Вечерта, след залез слънце отслужваме и Опелото Христово, а накрая извършваме и лития около храма и поставяме Плащаницата върху светия Престол. Целият този ден ние спомняме най-великото престъпление, извършено някога от хората, които приковаха собствения си Спасител на най-позорното за времето си оръдие за наказание – кръста. Затова в този ден не се работи, дори не се боядисват яйца, както това правим в четвъртъка или съботата на Страстната седмица, именно защото си спомняне за невинният и безгрешен Богочовек, който бе разпнат между разбойници, поруган, унижен и изоставен, наказан чрез най-позорната смърт. Евангелистите свидетелстват, че това събитие разтърсило земята и помрачило слънцето. Опозореният Страдалец, увиснал на дървото на мъчението дори тогава се молел за прошка за враговете си, проповядва за сетен път закона на любовта и учейки ни, че злобата, безверието и жестокосърдечието са най-голямото нещастие за човечеството и могат да бъдат победени единствено с любовта, смирението, кротостта и прошката, което Самият Иисус ни показва с примера си: че трябва да бъдем кротки като Него, както Той е кротък и смирен по сърце, да бъдем чисти и милосърдни! Защото с тези оръжия Христос победи мъчителите си, завещавайки ни и ние така, с любов и прошка да побеждаваме злото. Именно в този ден трябва да се замислим дали самите ние, със своите грехове, постоянно не разпъваме Христос и дали имаме извинение за делата си, дали сме достойни за Божията милост и дали сме се разкаяли (?!), а не да сме заети с ежедневните си битови грижи и домакинска работа. Затова и отскоро този ден официално бе обявен за неработен, но от нас самите и от нашата свободна воля зависи как ще постъпим.

Обятията на Христос са отворени винаги за покаялите се и Той винаги дава по-голяма награда, отколкото самите ние сме му поискали с вяра!

Какво се прави, отивайки на църква на Възкресение Христово в събота вечер, когато всички приготовления са приключили? Вярващите отиват на църква. Службата започва около 23 .00 ч. Около 23.30 ч. благодатният огън трябва да се даде от храма и да се приеме от вярващите. Какво символизира това?

Още от древността, според писмените сведения (Евсевий Кесарийски, IV в.) Благодатнят огън слиза в храма „Възкресение Христово” в Йерусалим, където се намира Гробът Господен. Още от предиобед започва претърсването на Гроба Господен и се изгасят всички кандила и свещи в храма, а самият той се запечатва. Православният Йерусалимски патриарх, придружаван от Арменския и православни висши духовници, правят литийно шествие, обикаляйки трикратно Гроба Господен и пеейки църковни химни. Гробът се разпечатва и патриархът остава облечен само с бяла риза (стихар). След щателна проверка сам Йерусалимският Патриарх влиза в параклиса над Гроба Господен и на колене произнася молитва, с която измолва Сам Бог да изпрати Свещения благодатен огън. След известно време бели светкавици минават навсякъде в храма и свещите, които патриархът държи, както и кандилата в храма, сами се запалват. Патриархът излиза и дава огъня, запалвайки свещите на събралите се вярващи.

В спомен на това чудно събитие в православните храмове свещеникът извършва даването на огъня от св. олтар, около 23,30 ч., преди да излезе от храма и да прочете възкресеното евангелие. Точно в полунощ свещеникът (или владиката) излиза от храма, прочита Евангелието и се обръща към всички с „Христос Воскресе!”. На места се прави лития с трикратно обикаляне на храма, вероятно в спомен на Йерусалимската лития, за да могат всички вярващи напускат храма.

След това отново всички, начело с духовника, влизат обратно в светлия храм, където се извършва св. Литургия. След това огънят трябва да се занесе в дома и от него се пали кандилото.

Колко време трябва да гори свещеният огън?

Спомням си преди повече от 20 години български митрополити „слизаха” до КПП „Кулата”, за да го вземат от християните в Гърция. Напоследък се установи традицията българска църковна делегация да пътува със самолет до Йерусалим, откъдето да вземе Благодатния огън и да го донесе в България. Архиереите го отнасят в своите епархии, а от там в енорийските храмове, където свещениците да го дадат на всеки вярващ, който да го отнесе в дома си – същия този огън, слязъл над гроба Господен. Вярващите палят с него домашните си кандила и свещи и се стараят да го имат по-дълго в дома си. Знам за едно място в България, където Благодатният огън се пази от десетилетия. Според поверието, колкото пъти свещта ти изгасне вечерта,, толкова грехове си извършил в последната година?!

Лично аз гледам на това събитие със слизането, даването и получаването на Благодатния огън като белег за единство на всички православни християни, а споменатото от Вас „поверие” (ако огънят угасне) ми се струва повече въпрос на организация, умение и сръчност. Господ знае, че всички ние сме грешни, че всеки ден и час вършим грехове и пострада за всеки един от нас, заради греховете на всички ни, както вече казах.

Идват ли повече млади хора на църква и какъв знак е това?

В храма идват хора от всякакви възрасти: от деца до старци. Защото храмът е за всички, както Христос е за всички, без оглед на възраст, пол, етнос и т.н.. Всички заедно празнуваме този най-светъл Християнски празник защото всички сме едно в Иисуса Христа, както ни уверява св. ап. Павел. Днешните възрастни хора някога са били малки и много от тях помнят когато техните родители, баби и дядовци са ги водели на цъква. Тази традиция, слава Богу, не се е загубила с времето и много има какво да научим от по-големите от нас по възраст.

Естественото място на вярата е в дома, в семейството, което слава Богу у нас все още съществува и което наричаме малка (или домашна) църква. Бог да запази и закриля всички български семейства и да ни дари с предстоящата и очаквана от всички ни радост с Христовото Възкресение! Благословението Господне и неговата милост да бъдат с всички нас! Амин.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
20982 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Най трудно е да си Християнин

2018.04.07 | 13:11

8
Много хора ходят в църква палят свещи и се кръстят но те са лицемери...защото ходят само по празниците, излязат ли от църквата спират да мислят за бог, те дори се срамуват да произнесат божието име пред другите за да не ги помислят за луди!
ДЕМ ви проста

2018.04.07 | 12:11

4
В кой век живеете бе идиоти!?

2018.04.07 | 12:37

7
Остави езичниците да си изповядват еретическите ритуали и вещерство на спокойствие.Остави ги да се кланят на рисунки да си създават кумири,да строят храмове и да извършват търговия в храмовете си..На онзи свят ще отговарят за делата си

2018.04.07 | 12:37

6
Християните не се интересуват от векове, а от божието слово, най трудно в тоя свят е да си Християнин защото е най мразената религия! Но господ обеща който устой ще има вечен живот
123

2018.04.07 | 12:26

5
Това са езически ритуали нямащи нищо общо с Библейското Християнство! Прочетете си Библията-Божието Слово! Хибридните вавилонско-сатанински религии източено кривославие и западнал католигъзизъм заедно с протестантските си издънки са дяволска измама за заблуда на човец

2018.04.07 | 12:11

3
Не се прави на много умен да те е б а в муха на меда
123

2018.04.07 | 12:11

2
Между другото даже и датата не е правилната заради имп.-езичник Константин наредил да се празнува не на Библейските дати Божиите празници, а според както той иска! И даже Божия почивен ден е презрял заменяйки го със неделята- ден на "почитаемото" слънце!Слуга на сатана!

2018.04.07 | 01:50

1
Разпета Петка е Надка седесарката, така я разпетиха в Брюксел, та зор видя, а петък е ден на майстора.

Добави коментар

Водещи новини