Писани с български шевици яйца показва изложба в Свиленград

  • 02 април 2018 15:05

  • 1759
  • 0
Писани с български шевици яйца показва изложба в Свиленград
© Pixabay

"Великденски писани яйца - традиции и иновации" е изложбата-базар в Исторически музей - Свиленград, която може да се види през празничната страстна седмица, съобщи общинският пресцентър. Автор на експозицията е Добринка Костова - главен уредник в Етнографско-археологически музей - Елхово, предаде БТА.

Вдъхновена от красивите шевици по лазарските и великденски народни носии, тя декорира с цветен восък и гравьор яйцата, които изглеждат като везани с игла и конец. По инициатива на музея е бил организиран специален курс, на който Костова е показала тази интересна техника.

Във Великденската работилница са се включили над 70 деца. В празничната изложба са били експонирани великденски яйца от 12 различни вида птици - колкото са месеците в годината, над 52 модела - колкото са седмиците в годината и изработени по 7 различни начина, колкото са дните в седмицата. Голяма част от яйцата са били копия на лазарски поли и престилки от фонда на музея в Елхово.

Изработени са били само с естествени материали. Яйцето е символ на живота, а писаните великденски яйца са символ на плодородие, късмет и здраве, е разказала пред пресцентъра директорът на музея Елена Митева. Писаните яйца не са за чупене, с тях не се пробва дали яйцето е борец. Те не се ядат, те са за гледане, затова хората казват за някоя мома, че е "гледана, като писано яйце", е уточнила тя. Обяснила е още, че писаните яйца са характерни не само за България, но и за Сърбия, Хърватска, Унгария, Румъния, Украйна, Чехия, Полша, Германия.

Всеки желаещ да разгледа изложбата в свиленградския музей може и да си закупи от ограничения брой яйца, изработени от етнографа Добринка Костова, допълват от общината.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини