Избягвайте покупка на цветя и клонки от нерегламентирани търговци

  • 30 март 2018 15:02

  • 2760
  • 3
Избягвайте покупка на цветя и клонки от нерегламентирани търговци
© pixabay.com

Цветя, върбови клонки и малки букетчета не трябва да се купуват от продавачи, които нямат разрешение за търговска дейност. Това припомнят експертите от отдел „Биологично разнообразие“ в Министерството на околната среда и водите преди предстоящите пролетни празници – Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден. Тези дни се отбелязват с изобилие от цветя и билки, но и зачестяват случаите на нерегламентирана търговия. Гражданите е добре да следят за нарушения и да сигнализират за тях на 16-те Регионални инспекции по околната среда и водите.

България е изключително богата на растителни видове. Много от тях виреят само в нашата страна и никъде другаде по света. Това са т.нар. ендемити, които трябва да пазим от изчезване. Някои от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие и забранени за събиране, отрязване, изкореняване, а забраните са валидни за всички жизнени стадии от развитието на растенията. Има забрани за притежаването, отглеждането, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането за продажба или размяна на взети от природата екземпляри (диви циклами, диви орхидеи, съсънки, перуники, гладиоли, пролетно котенце, рилска иглика, минзухар и др.).

Красиви и използвани за букети са и много билки (червен божур, лечебна иглика). В Закона за лечебните растения също има забрани и допустими за събиране количества. При брането на билки за търговия е необходимо предварително да се издаде позволително от съответната община, горско стопанство или от собственика на земите. Търговците в цветарските магазини не трябва да купуват от цветните борси растения за букети без документи. Най-честият случай на нарушение е с бодлив залист.

За да продължат дивите цветя да радват всички, букети трябва да се берат само за лична употреба и на позволените за това места. Само така околната среда ще бъде съхранена, ще запазим хармонията с нея и ще предадем традициите и празниците за бъдещите поколения, ползвайки разумно природните ресурси.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2760 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.03.31 | 11:13

3
Аз пък ще си купя зюмбюл от бабата, застанала на тротоара и няма да искам ресто. Защото знам че, така ще помогна на един ощетен от държавата човек да си купи хляб.

2018.03.31 | 07:01

2
ще купя от който си искам.ясно!!!
ha

2018.03.30 | 16:58

1
fuckaite se, maloumnici

Добави коментар

Водещи новини