Разследват случая с умрелите от глад и студ коне в Осоговската планина

  • 26 март 2018 12:18

  • 5997
  • 1
Разследват случая с умрелите от глад и студ коне в Осоговската планина
© Булфото

Според началника на Областната дирекция по контрол на храните в Кюстендил Стоян Саев, трагедията с десетките загинали коне в Осоговската планина е заради крайно безотговорно отношение към животните от бизнесмен от Кюстендил, който е развъждал коне в планината и е получавал евросубсидии.

Той е бил предупреждаван да се грижи по-добре за животните, но не го е правел, каза още Саев. Не се знае точният брой на загиналите коне. Стадото е било от около 100 животни, от които оцелелите досега са около 30, съобщава БНР.

Екип на Агенцията по контрол на храните и представители на туристическото дружество в Кюстендил ще отидат днес на мястото, където туристи откриха умиращи от глад и студ десетки коне в Осоговската планина, за да разследват инцидента. Предупреждения за бедстващите животни имаше в социалните мрежи от няколко седмици. Много от тях са загинали.

Районна прокуратура в Кюстендил се е самосезирала след публикации в медиите за бедстващи коне в Осоговската планина. По случая е разпоредена незабавна проверка на ОДМВР-Кюстендил, РУ-Кюстендил и ОДБХ в Кюстендил."Проверката трябва да приключи до десет дни. Тогава ще стане ясно какви ще бъдат последващите действия, които ще бъдат предприети по случая", каза за БТА говорителят на Районната прокуратура Галина Димитрова.

Тя посочи, че работата по преписката продължава под надзора на Районната прокуратура в Кюстендил.

Припомняме, че от Планинската спасителна служба в Кюстендил и местното туристическо дружество "Осогово" вчера са се отзовали на сигнал за бедстващи коне в Осоговската планина. На място било установено, че десетки животни, бедстват, изоставени без подслон и храна, на 1800 м надморска височина в планината и в над метър сняг.

Планинарите са занесли вчера храна на животните, а днес след публикации в медиите започнаха и проверките на държавни институции.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5997 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
сега да върне всички субсидии

2018.03.26 | 13:49

1
и да бъде глобен този биСнезмен.

Добави коментар

Водещи новини