Сашо Симов и Евгений Михайлов в остър спор заради "Альошата" в Бургас

  • 08 февруари 2018 08:54

  • 2079
  • 2
Сашо Симов и Евгений Михайлов в остър спор  заради "Альошата" в Бургас
© Община Бургас

В Бургас поискаха паметника на Съветската армия да бъде разрушен. Идеята сега е предложение на СДС. През годините са правени и други опити монументът да бъде демонтиран. До този момент обаче винаги са били неуспешни.

"Опитвам се да разбера поради каква причина изобщо трябва да се занимаваме с идея, дошла от партия, която събира между 1 и 2%, а именно СДС. Това е партия, която очивидно няма никакъв друг начин да съществува политически, освен, ако не паразитира върху добрия стар телевизионен антикомунизъм", отсече в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR журналистът и депутат от БСП Александър Симов.

"Наблюдава се една обсебеност по темата на не повече от 100 хил. души в България. За всички останали в страната ни проблемът изобщо не е кризисен", отбеляза още Симов.

Не на това мнение обаче се оказа Евгений Михайлов от ДОСТ.

"Нормалните хора в България са на мнение, че комунистическият режим, датиращ от 1944 до 1989 година е бил престъпен. Още през 2000 година Народното събрание прие закон, който докзва това", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Евгений Михайлов коментира, че дългогодишните учители и преподавателите в университетите в страната ни години наред поднасят на учениците и студентите една "лъжлива", по думите му, история.

"Альошата", както е известен и го наричат много бургазлии, се издига на около 20 метра височина в центъра на морския град. Построен е в началото на 50-те години на миналия век.

През 2013 година група бургазлии искат с подписка "Альошата" да бъде премахнат. Като мотиви посочват, че той няма културно-историческа стойност и е символ на една отминала диктатура. Докладната обаче така и не стига до общинския съвет.

Според активистите на СДС в Бургас в града изобщо не трябва да има символи на комунизма, а според социалистите в крайморския град, идеята за премахване на паметника се е зародила преди дни, при почитането на паметта на жертвите на комунизма.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2079 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Коста

2018.03.20 | 18:18

1
Михайлов е с тежка психиатрична диагноза!Момчето се е чалнало много отдавна!Няма защо да го канят да му се подиграват за болестта!

2018.03.20 | 18:18

2
Да бе и аз се чудя този човек,за да му се подиграват ли го канят по разни предавания...

Добави коментар

Водещи новини