Евгени Крусев: Близо 18-20 000 повече билета са закупили столичани в деня с мръсен въздух

  • 29 януари 2018 07:33

  • 1507
  • 4
Евгени Крусев: Близо 18-20 000 повече билета са закупили столичани в деня с мръсен въздух
©

Зелените билети, които за пръв път бяха разпространени в неделя, като част от мерките за борба с мръсния въздух, стигнаха навсякъде. Възможно е на отделни шофьори да са свършили, но това са единични случаи. Бяха напечатани 100 000 броя. Това каза зам.-кметът по транспорта на Столична община Евгени Крусев в ефира на БТВ.

По думите му среднодневно 18-20 000 повече билета са били закупувани през вчерашния ден. Това увеличение е било безспорно.

„Част от мерките, които целят подобряване на качеството на въздуха, е въвеждането на зеления билет. Хората се призовават да използват градския транспорт, вместо колите си“, допълни той.

Крусев обясни какъв е метода за преценка дали през следващите дни ще се въвежда зелен билет. „Системата със сензорите се следи ежечасно. Столична община има връзка и със системата на НИМХ към БАН и следи прогнозите. На база тези показатели са взима решение да се прибегне до тези мерки, които да подобрят въздуха. С този зелен билет срещу един лев можете да пътувате навсякъде и във всички превозни средства на градския транспорт. Предвидили сме обособяване на буферни паркинги, където да оставите вашия автомобил и да продължите пътя си с градския транспорт. Освен това се ограничава парирането в синя и зелена зона. Тази мярка води до загуби за нас, но това е цената, която всички ние плащаме, за да дишаме по-чист въздух“, коментира зам.-кметът по транспорта.

„Това не се отнася за автомобилите на живущите в центъра, както и за автомобилите със специален режим на движение“, уточни Крусев.

“В рамките на няколко дни, ако има прогноза за силно замърсяване се въвежда и безплатен градски транспорт“, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1507 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
курчо

2018.02.08 | 19:03

4
Да ви таковам в тъпите столичани.Билета ви беше 1 лев,ама любимата ви даскалица ви го начука.Сега ви измислят какви ли не глупости.Еко билети ала бала.

2018.02.03 | 13:10

3
ТОВА СА ГЛУПОСТИ.РЕАЛНИ МЕРКИ КОГА ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ?

2018.02.03 | 13:10

2
този бобър откъде го изкарахте?защо не е Фандъкова?този утре може да го сменят.дайте гаранции за по добър въздух за децата ни.
Владимир

2018.02.03 | 13:10

1
В неделя много малко хора ползват колите си в гр. София ! По-скоро закупилите зелени билети са тези, които и без това ползват гр. транспорт и са се възползвали от намалението !

Добави коментар

Водещи новини