"Умно" улично осветление ще бъде изградено в община Шумен

  • 25 януари 2018 17:19

  • 1925
  • 1
"Умно" улично осветление ще бъде изградено в община Шумен
© Pixabay

Община Шумен започна изпълнението на проект за намаляване на енергопотреблението на уличното осветление в областния град и в селата в общината, съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Проектът е осъществен пилотно в шуменското село Белокопитово, където е извършена цялостна подмяна на уличното осветление. 75 нови енергоспестяващи светодиодни улични осветители вече са поставени на електрическите стълбове в селото, където е изградена и цялостната система за управление на уличното осветление. Монтирани са и две електрически табла, които позволяват осветителната система да се управлява от място, на ръчен режим, и автоматично.

"Новите лампи светят с бяла, неутрална, по-близка до дневната светлина и са два пъти по-ефективни, отколкото старите осветителни тела. Дистанционното управление дава възможност да се проследява разходът на енергия към момента на работа на системата, а ако има авария, се засича, че мощността е намалена", уточнява инж. Биляна Иванова - главен експерт "Електроснабдяване, телекомуникации и енергийна ефективност" в общината, цитирана от пресцентъра на местната администрация.

Оттам уточняват, че проектът е бил представен на днешното заседание на общинския съвет в Шумен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1925 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хькой

2018.01.26 | 01:01

1
Да много е умно!!! Други думи няма ли в бг речника

Добави коментар

Водещи новини