Връчиха сертификатите на 4 нови биосферни резервата на ЮНЕСКО

  • 17 ноември 2017 14:36

  • 899
  • 0
Връчиха сертификатите на 4 нови биосферни резервата на ЮНЕСКО
© Министерство на околната среда и водите

Връчени бяха сертификатите на 4 нови биосферни резервата на ЮНЕСКО по време на работно заседание на Националния комитет (НК) по Програмата „Човекът и биосферата“.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

На него бяха представени решенията от 29-та сесия на Междуправителствения координационен съвет (MAB – ICC) към Програмата „Човек и биосфера“ на 12 - 15 юни 2017 г. На сесията съветът взе решение за обявяване на четирите български биосферни парка, отговарящи на съвременните изисквания на Програмата. Това са „Централен Балкан“, „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“.

Днес председателят на Националния комитет – г-н Владимир Владимиров от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, връчи сертификатите на новообявените четири биосферни парка на представители на заинтересованите общини Силистра, Асеновград, Карлово, Троян, Антон, Павел баня, Севлиево и Малко Търново.

Пред Националния комитет бяха представени и взетите на сесията през юни решения за изключване от световната мрежа биосферни резервати от „стар“ тип – „Камчия“, „Купена“ и „Дупката“, поради несъгласие на общините, на чиято територия се намират.

На заседанието на националния комитет беше обсъден ходът на процедурите за внасяне на нови номинации за съвместяване със съвременните изисквания на „старите“ биосферни резервати – „Бистришко бранище“, „Мантарица“, „Парангалица“, „Чупрене“ и „Али ботуш“ или изключването им от Световната мрежа.

Според съвременната концепция за биосферни резервати се изисква обявяването на тези територии да става с пълната подкрепа от страна на местните институции и общности.

Бяха приети и правила за ползване на специфичните лога (site specific logo), изготвени от Секретариата на Програмата и предоставени за ползване на всеки от четирите новообявени биосферни парка.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
899 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини