Какво се съдържа в тютюна за наргиле и опасно ли е за здравето?

  • 23 октомври 2017 08:36

  • 8447
  • 1
Какво се съдържа в тютюна за наргиле и опасно ли е за здравето?
©

У нас има около 2.1 милиона активни пушачи, а все повече от тях търсят и модерни заместители на цигарите. Такива са наргилета и електронни цигари.

Държавата обаче възнамерява да ограничи наргилетата в заведенията по подобие на правилата, които вече съществуват за тютюневия дим. В същото време т.нар. водни лули стават все по-модерни, като към тях посягат масово младежите.

Според експертите един час пушене на наргиле е равно на 100 цигари на човек. Една цигара се пуши за 3-4 минути, а наргилето трае средно 45 минути. Това повишава и рисковете, тъй като при изгарянето на смесите от билки и сухи плодове се отделят никотин, катран, въглероден окис и дори тежки метали.

Съставките в течностите за електронни цигари при нагряване също образуват вредни за здравето вещества.

Екип на Нова телевизия направи лабораторно изследване на няколко смеси за наргилета.

Тестовете на тютюна показват наличие на бензоапирен, както и на два вида вталати. Те са абсолютно забранени с европейска директива, тъй като са опасни за здравето.

„Данните са изключително тревожни, защото вталатите са химикали, които влияят на човешкия огранизъм“, коментира специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова.

Позволените съставки в наргилето и електронните цигари са определени от Брюксел. Контрол обаче у нас почти липсва.

„По време на самото действие на изпушването поради действието на високата температура и наличието на въздух от част от съставките се получават вещества, които са с доказан канцерогенен или друг ефект върху човешкото здраве“, коментира лаборантът Иван Гивечев.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
8447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.23 | 11:43

1
Тютюнът, наркотиците, костовизмът са опасни за здравето на народа.

Добави коментар

Водещи новини