5 - годишни на уроци по секс

  • 22 януари 2012 07:03

  • 3331
  • 3
5 - годишни на уроци по секс
©

Още в предучилищната група децата ще учат каква е разликата между половете и как са устроени човешките тела. Новият закон за детето натоварва здравния и просветния министър да подготвят подходящи учебни програми за сексуалното и репродуктивно здраве, както и за семейното планиране.

От години българските гинеколози бомбардират с подобни искания образователното министерство, но до момента това не се случваше. Сега новият закон ще ги задължи да въведат такава дисциплина, като обучението ще продължи до края на гимназиалния курс и постепенно знанията ще стават все по-сложни.

Битката за въвеждането на сексуалното образование има 20 години история у нас, припомни Мариана Банчева от Националната мрежа за децата, цитирана от "Монитор". Няколко неправителствени организации обаче скочиха срещу новия закон, който въвежда часовете по секс. Причината е, че така можело “да бъдат наложени абортите и хомосексуализмът като приемливи морални категории”. Подобна политика излага невръстните ученици на хомосексуална пропаганда, възмути се юристът д-р Виктор Костов от „Свобода за всеки – адвокати”. Той смята още, че с репродуктивното здраве и семейното планиране у нас се занимават главно „радикални феминистки и хомосексуални организации”.

След Гренландия българските деца са вторите в ЕС, които започват ранен сексуален живот още към 14,5 г., показва проучване на Холандската асоциация за семейно планиране. В същото време по използвани предпазни средства и контрацептиви ние сме на последите места. Заради това ранното сексуално образование е изключително полезно, твърди доц. Милчо Сираков, шеф на трета гинекологична клиника „Репродуктивно здраве, стерилитет и детско-юношеска гинекология” в столичния Майчин дом.

Сегашните деца знаят много повече от нас на тяхната възраст, но, от друга страна, знанието им е изключително хаотично. Семейството и обществото в момента не могат да дадат необходимата здравна и сексуална култура на юношите и заради това тя се формира стихийно, смята Мариана Банчева от НМД. В Швеция сексуалното и здравното образование е въведено още през 1956 г., когато държавата се притеснила от много високия брой на ученическите аборти. Щом започнали да учат хлапетата как идват децата, каква е разликата между майките и татковците, те намалели дотолкова, че сега показателите са едни от най-ниските в целия ЕС.

Във Франция учебникът по биология за 13-годишните има 20 страници за противозачатъчните, твърди доц. Сираков. Според него е подходящо да се започне в предучилищната възраст, понеже тогава хлапетата започват да си играят на „Чичо доктор” и естественото детско любопитство ще помогне да възприемат по-лесно здравните знания. Когато собствените ми деца бяха малки, аз откровено им разказах как идват бебетата, без да използвам разни щъркели и зелки. Те бяха много горди пред връстниците си, че знаят „неща за големите”, припомня си доц. Сираков.

Според Рада Стаменкова, шеф на Българската асоциация за семейно планиране и сексуално възпитание, преди година заедно със социолози направили допитване до учениците в училища от София, Русе, Сливен и Завет. Почти 80% от децата обявили, че искат да учат за сексуалното здраве, но в отделна дисциплина. Останалите също смятали, че има нужда от подобен предмет, но не вярвали, че родното школо може да осигури качествено знание.

В момента се разработва специален стандарт за гражданско интеркултурно и здравно образование. Освен сексуална култура то ще трябва да научи младите българи на правилно хранене, на хигиена, на възможностите на безопасния секс и т.н.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3331 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.23 | 17:02

3
"От години българските гинеколози бомбардират с подобни искания образователното министерство". Защо българските гинеколози не си гледат предмета на дейност, не се заврат в него, а се занимават с неща, от които не разбират?
Unknown Username

2015.10.23 | 17:02

1
Тия нормални ли са? Новоизлюпените ромчета още в родилното ще искат да се множат.

2015.10.23 | 17:02

2
Мислиш ли, че те чакат образователното министерство да им разяснява тези неща в училище - ако изобщо ходят на такова? На какво според теб се дължи ранната раждаемост при тях? Не е грешно да ползваме и мозъка си...

Добави коментар

Водещи новини