Награждават Антон Радичев със "Златен век"

  • 06 октомври 2017 19:56

  • 2881
  • 1
Награждават Антон Радичев със "Златен век"
© Булфото (архив)

Големият български актьор Антон Радичев ще бъде отличен с най-високата награда на Министерството на културата - "Златен век" с огърлие. Поводът е неговият 70-годишен юбилей и 43 години на сцената на Народния театър "Иван Вазов". Това съобщиха от Министерството на културата.

Театърът ще отбележи събитието с постановката "Почивен ден" на Камен Донев утре, от 19.00 ч.

Колегите на Антон Радичев казват за него, че името му е записано със златни букви в историята на българския театър и кино, а за таланта му границите са просто литературно понятие.

Антон Радичев завършва ВИТИЗ при проф. Ф. Филипов през 1974 г. От същата година е в състава на Народния театър "Иван Вазов", където дебютната му роля е Протасов в "Деца на слънцето" от М. Горки. Сред ролите му в театъра са още Любомир в "Големанов" от Ст. Л. Костов, Сизобрюхов в "Унижените и оскърбените" по Ф. М. Достоевски, Гурин в "Бяг" по М. Булгаков. Играл е и в постановки по "Хъшове", "Под игото", "Двубой" и "Чичовци" от Ив. Вазов, както и в пиесите "Зидари" от П. Ю. Тодоров, "Опит за летене", "Януари" и "Суматоха" от Й. Радичков, във "Вишнева градина" от А. П. Чехов, в "Краят на играта" от С. Бекет и др. Участва в естрадната формация "НЛО".

Много и запомнящи са ролите му в киното, сред които в "Оркестър без име" /1982/, "Хотел Централ" /1983/, "Маневри на петия етаж" /1985/, "Пантуди" /1993/, "Испанска муха" /1998/. А също така и участието му в телевизионни сериали като "Патриархат" /2005/, "Живот на колелета" /1992/, "Време за път" /1987/.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2881 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.07 | 21:40

1
Честит юбилей г-н Радичев. Пепи, защо е топла бирата ма. А ми, защото не разбираше картите. Това са култови фрази, които ще останат в спомените на хиляди Българи. Бъди жив и здрав още дълго време, за да радваш своите почитатели.

Добави коментар

Водещи новини