Мощите на Св. Пантелеймон остават в София до 8.00 ч. на 1 август

  • 30 юли 2017 12:46

  • 1098
  • 0
Мощите на Св. Пантелеймон остават в София до 8.00 ч. на 1 август
© Булфото (архив)

Мощите на Св. Пантелеймон остават в София до 8.00 ч. на 1 август, съобщава отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Утре, 31 юли, понеделник, е последният ден, в който софиянци ще имат възможност да се поклонят пред светините. Те ще бъдат пренесени в руския храм-подворие "Св. Николай" на бул. "Цар Освободител" в 10.00 ч. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще ги посрещне в храма и ще вземе молитвено участие в светата литургия, се посочва в съобщението.

Литургията ще започне веднага след посрещането на светините. В нея ще вземат участие Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, архим. Василий - протосингел на Софийската митрополия, ректорът на Софийската духовна семинария архим. Пахомий, представителите на Руската и на Румънската православна църква в България архим. Филип Василцев и ставр. ик. Нелуц Опря, както и членовете на делегацията от Света гора - йеромонах Николай (Генералов), член на Манастирския събор на манастира "Св. Панталеймон" и настоятел на скита "Крумница", и йеродякон Серафим (Семкин).

Поклонилите се на мощите християни ще бъдат помазани с осветен елей от Света гора и ще получат осветени иконки на светеца за духовно укрепване. Храмът ще бъде отворен през целия ден и през нощта, докато има желаещи.

Сутринта на 1 август в Руския храм-подворие ще бъде отслужена ранна литургия - от 6.30 ч., в която могат да участват всички желаещи православни християни. В 8.00 ч. светините ще отпътуват за Враца, се посочва в съобщението.

Припомня се, че честната глава на Св. вмчк. Пантелеймон, която се пази в руския светогорски манастир "Св. Пантелеймон", е в София от вечерта на 26 юли и хиляди българи се поклониха пред мощите на светеца и неговата икона и се помолиха за здраве - за себе си и своите близки.

Много са храмовете и манастирите в света, които притежават частици от мощите на един от най-обичаните и почитани светци - Лечителя Пантелеймон. Забележителното е, че сега в България е донесена за поклонение главата на светеца, върху която е запазена нетленна кожа с температура на човешко живо тяло - 36.6 градуса. Св. Пантелеймон загива мъченически заради своята християнска вяра през 350 г., преди близо 1667 г., припомнят от Св. синод.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1098 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини