Около 250 учени от над 40 държави ще участват във Втората международна конференция "Дни на мате

  • 10 юли 2017 07:23

  • 2754
  • 0
Около 250 учени от над 40 държави ще участват във Втората международна конференция "Дни на мате
© gettyimages (архив)

Около 250 учени от над 40 държави ще участват във Втората международна конференция "Дни на математиката", която ще се състои от днес до 14 юли в София. Това съобщи пресцентърът на БАН.

Във форума ще участва и световноизвестният математик проф. Ефим Зелманов от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, лауреат на Филдсов медал през 1994 г., който е еквивалент на Нобелова награда в областта на математиката. На конференцията ще бъдат изнесени над 170 доклада и тя се организира от Института по математика и информатика /ИМИ/ при БАН, със съдействието на Съюза на математиците в България и на Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Форумът е посветен на 70-ата годишнина от основаването на Института по математика и информатика при БАН. Откриването на конференцията е днес от 9.30 часа в "София хотел Балкан".

Първото издание на конференцията беше организирано преди три години по инициатива на изтъкнати български математици и информатици, работещи у нас и в чужбина, припомнят от БАН. И отбелязват, че една от основните задачи на този научен форум е по-нататъшното укрепване и задълбочаване на връзките с българската математическа диаспора. Така форумът в София се превръща в традиционна среща на българските математици, работещи в страната и в чужбина, с техни колеги от престижни научни центрове в света, за представяне на последните научни постижения в математиката и информатиката, и за набелязване на насоки за бъдещи изследвания.

На сегашната конференция специално внимание ще бъде отделено на възможностите за приложение на научните резултати в индустрията, както и на укрепването на връзките между науката и бизнеса. Ще бъдат представени и съвременните тенденции в развитието на фундаменталните и приложните научни изследвания в областта на математиката и информатиката.

За втори път ще бъде връчена и наградата по математика на ИМИ-БАН, учредена през 2014 г. Тя се дава на български гражданин до 40 години за високи постижения в математиката. След внимателно оценяване на постъпилите номинации, Комитетът за наградата по математика на ИМИ-БАН е решил да я присъди на д-р Кирил Дачев от Университета Пардю в САЩ. Наградата ще връчи председателят на Комитета акад. Станимир Троянски при откриването на форума.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини