Зоните за диво къмпингуване трябва да бъдат регламентирани

  • 05 юли 2017 14:02

  • 2513
  • 1
Зоните за диво къмпингуване трябва да бъдат регламентирани
© pixabay.com

Зоните за диво къмпингуване по Българското Черноморие трябва да бъдат определени и регламентирани в законодателството. Това стана ясно по време на среща на министъра на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе с председателя на Национална асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

След като местата за диво къмпингуване бъдат регламентирани ще има ясни отговорности за осигуряването на вода, химически тоалетни, почистването на отпадъците и отпадъчните води, е казал министър Димов. В местата по НАТУРА 2000 също се допуска диво къмпингуване, но трябва да има регламент.
Канариев е посочил, че техните анализи показват, че има над 20 точки за диво къмпингуване по морето, включително в защитени територии, дюни и частни имоти.

През летния сезон на тези места има над 10 000 човека, като през почивните дни нараствали до 20 000. Къмпингуващите по този начин замърсяват с пластмаса, бутилки, хартии, биологични отпадъци и палят огън, е обяснил Канариев. Според него те оставят след себе си тонове отпадъци, които няма кой да почисти.

От Национална асоциация "Българско Черноморие" поставиха и проблема с липсата на общи устройствени планове в някои общини по крайбрежието. Канариев е посочил, че ако са били приети преди 10 години е нямало да се случи презастрояването по морето. Министър Димов е казал, че след като бъдат внесени в МОСВ, общите устройствени планове ще бъдат обсъждани и придвижвани за приемане.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2513 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
hayabusa

2017.07.06 | 00:41

1
къмпингуващите хубаво правят,ама после боклука в торбата...лошо обаче правят повечето хотели и заводи които реално в пъти замърсяват и отравят водата :)

Добави коментар

Водещи новини