Асансьорите у нас са опасни, половината се поддържат на черно

  • 23 юни 2017 08:39

  • 4005
  • 2
Асансьорите у нас са опасни, половината се поддържат на черно
©

Около половината от асансьорите у нас се поддържат на черно, а близо три четвърти от приходите от ремонтите им не се декларират, смята Николай Маринков, гл. секретар на Българската асансьорна асоциация.

„Често асансьорите не са записани в регистрите и се поддържат от случайно нает техник, на когото се плаща на ръка”, поясни той, цитиран от "Монитор".

Според браншовика основният проблем е липсата на контрол върху хората, които се занимават с асансьори, сервизните и надзорните фирми. След новата наредба, според която във всеки асансьор трябва да има аварийна лапма и спежен телефон, масово лифтовете са незаконни. Хората пък се жалват, че се измислят нови и нови неща, за да може да се взимат пари.

Фирмите, които извършват новите услуги са едва няколко, а цените никак не са ниски. За телефон в кабината са необходими 300 лв., като е необходимо да се плаща и месечна такста за картата. В големи входове, където трудно се събират такси за обикновени битови нужди, подобен лукс се оказва немислим. Така може да се окаже, че при една проверка, повече от половината блокове в София ще се окажат без асансьори, защото са извън закона.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4005 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българ

2018.04.23 | 08:53

2
Вместо да поставят глупави у-сва да вземат поетапно да подменят кабините в най-старите блокове!!!

2017.06.23 | 22:03

1
Демокрация е, на всички ни е през оная работа кое е опасно и кое не.

Добави коментар

Водещи новини