Звезди разказаха за трудното си детство (снимки)

  • 01 юни 2017 17:29

  • 3262
  • 1
Звезди разказаха за трудното си детство (снимки)
©

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и 100 кила, Анелия, Яна Маринова, Алекс Сърчаджиева, Михаела Филева и група „СкандаУ“ дадоха старт на кампанията „Нашето дете“. Инициативата е насочена за популяризиране защита правата на децата, които са сред основните приоритети на обществения посредник.

„За мен наистина е голяма привилегия и щастие да бъдем заедно и то точно днес на 1-ви юни. Ден, в който обичайно сме свикнали най-използваните и употребявани думи да бъдат „деца“ и „права“, но би било добре, ако повтаряме тези думи всеки ден на всяка година, защото това ще означава, че наистина мислим за нашето развитие като нация и затова децата и младите хора трябва да растат, да се развиват в една държава, която познава, уважава и се застъпва за техните права“, каза омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на пред препълнената зала в 35 средно училище.

Събитието уважиха зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, зам.-председателят на Държавна агенция за закрила на детето д-р Валентин Димитров, зам.-председателят на Държавна агенция за бежанците Кирчо Киров, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ана Ананиева, началникът на Регионално управление на образованието София-град Ваня Кастрева, програмният директор на УНИЦЕФ България Елена Атанасова, изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов, Давид Кюранов от „Асоциация Родители“ и др.

В рамките на кампанията омбудсманът ще посети училища в цялата страна, за да се срещне с ученици от 1 до 12 клас. Идеята е те да припознаят институцията на омбудсмана като техен приятел и защитник.

„Идеята е в непосредствен разговор с тях да ги убедя, че както аз, така и институцията на омбудсмана сме техен приятел и защитник, че всяко дете, без значение дали е в институция, дали е дете на разведени родители, в конфликт със закона, дете в риск, или т.нар. самотно дете – чиито баща и майка са на гурбет в чужбина, или пък е дете-бежанец, е наше дете и има право на щастливо детство, на спокойна и сигурна среда, в която да расте. Ангажиментът ни като държава и на мен като омбудсман е да осигурим тази възможност, защото тяхното бъдеще е в нашите ръце – на възрастните, защото всички деца имат равни права“, подчерта още Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.
Клипът на омбудсмана ще бъде разпространен във всички училища и представен в рамките на „Час на класния ръководител“.

Ето какво разказват звездите за своето детство:

Явор Янакиев – 100 Кила: „Аз съм Явор, или 100 кила, както ме познават всички! На 13 години останах сам и трябваше да се грижа и за брат си. Нямах представа кой може да ми помогне. Тогава не знаех, че мога да потърся омбудсмана.“
През годините 100 кила е признавал, че се е научил да оцелява в най-мизерни условия с къртовски труд. Роден е в бедно семейство във Варна, на 13 години баща му ги изоставя, а майка му заминава да работи в Гърция, за да може да ги издържа с по-малкия му брат. Той сам отглежда братчето си в лишения и нищета. „Имах една лилава тениска, която перях всяка вечер, за да мога да съм с нея чист на другия ден отново. Радвах се на малките неща и бях щастлив.“, споделя той.
Днес 100 кила е носител на 4 награди „Рапър на годината“ и е типичен пример за това как благодарение на собствените си сили, упоритост и талант можеш да се оттласнеш и да стигнеш върхове.

Яна Маринова, актриса: „Аз съм Яна Маринова. Имах трудно детство и понякога изпитвах лишения, с каквито децата не трябва да се сблъскват. Не знаех кой може да ми помогне. Омбудсманът не съществуваше.“
Звездата от хитовите български филми и сериали „Стъклен дом“, „Фамилията“, „Връзки“, „Живи легенди“, „11 А“ и др. е споделяла, че като малка живеела бедно. Дори след като завършва спортното училище със специалност „Лека атлетика“, не записва веднага висше образование. Признава, че трудностите я научили, че всичко в живота се постига с много труд и зависи от самия теб.

Алекс Сърчаджиева, актриса: „Израснах без баща, отгледаме само майка ми. Беше ми тъжно, исках да има с кого да поговоря за това така, както сега могат да го направят децата с омбудсмана“, искрена е в клипа дъщерята на голямата Пепа Николова – Алекс.
Ден по-рано заместник-омбудсманът Диана Ковачева подкрепи благотворителната изложба на Светия синод „Деца рисуват за деца“, насочена към деца с онкохематологични заболявания. Картините са изложени в комплекс „Маринела“.
„Искам да заявя още веднъж готовността на нашата институция да застане зад гърба на тези деца. Възползвам се от случая да кажа, че ние познаваме тези дечица, защото те бяха на гости при омбудсмана на пижамено парти, организирано и със съдействието на хотел „Маринела“, за което Ви благодаря. Бяхме заедно с тях и в инициативата „Златна панделка“, насочена също в тяхна подкрепа. „Златна“, защото тези деца са като златото, минават през огъня, за да оцелеят“, каза заместник-омбудсманът Диана Ковачева.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
3262 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
марги

2017.06.02 | 07:23

1
Значи, прекрасното детство, което имах е причината нищо особено да не се чуе за мен?

Добави коментар

Водещи новини