Отбелязваме Световния ден на климата

  • 15 май 2017 11:26

  • 2073
  • 0
Отбелязваме Световния ден на климата
© Getty Images (Архив)

Днес отбелязваме Световния ден на климата, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Това е денят, в който се обръща внимание на настъпилите климатични промени. У нас те се изразяват в повишение на средната годишна температура на въздуха с около 2о С, както и със съществени промени в максималните денонощни валежи, показващи тенденция към нарастване през последните години. Точно те са фактор за повишения риск от наводнения, гръмотевични бури и свързаните с тях природни бедствия.

Климатичните изменения имат директно (колебания в температурите, валежи и екстремни явления) и индиректно (замърсяване на въздуха, качество и количество на водата и храната и миграция на населението) въздействие върху човешкото здраве. Оказват влияние върху почти всички стопански сфери и върху екосистемите.

Уязвимостта на България е оценена в „Анализ на риска и уязвимостта на секторите от българската икономика от изменението на климата“ – първи етап от изготвянето на Стратегия за адаптация и изпълнено предварително условие за усвояване на средствата от фондовете на ЕС през програмния период 2014-2020 г.

За много от секторите, в него се отбелязват не само очакваните негативни последствия, а и нови възможности и благоприятни ефекти. Например, за селското стопанство (ранно отглеждане на земеделски продукти на открито, намаляване на разходите за енергия в оранжерии), за туризма (изместване на активните сезони, увеличаване на летния сезон, развитие на алтернативни видове туризъм), в строителството (увеличаване периода за активно строителство, в т.ч. и за малките и средните предприятия, където липсват определени технологични предимства), върху пътната инфраструктура (намаляване на разходите от намаляване на дълбочината на замръзване).

Вторият етап от Стратегията за адаптация и на Плана за действие към нея е в процес на разработка, финансиран по ОП „Добро управление“. Той ще формулира конкретни мерки за адаптация на всеки сектор в икономиката. Изпълнител на проекта е Световната банка.

Участваме успешно в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове със 127 инсталации на територията на страната. Приходите от търговията на квоти за

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2073 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини