Тридневни празници за Гергьовден в "Етъра"

  • 02 май 2017 14:26

  • 1951
  • 1
Тридневни празници за Гергьовден в "Етъра"
© Булфото (архив)

Тридневни празници под наслов "Голям ден Великден, още по-голям - Гергьовден" организират в етнографския музей на открито "Етър". Това съобщиха днес от музея.

Големият пролетен празник, свързан със Свети Георги, ще бъде отбелязан на 6 май със служба в храма "Свето Богоявление" и фолклорна програма на открито на площада до Саковата къща. Същия ден следобед габровци и гостите на комплекса "Етър" могат да участват в демонстрация на подсирване на мляко и биене на масло в мандрата на музея. На чардака на Самарджийската къща ще се месят обредни гергьовски хлябове.

На 7 май, освен демонстрации в мандрата, ще има мелене на царевично брашно във воденицата караджейка, както и демонстрация за изработване на свирки от върбови клонки. Същия ден гостите на комплекса могат да участват в представление и образователни ателиета на тема "За лешоядите - с любов".

И през трите празнични дни до Гайтанджийската одая и воденицата караджейка, ще бъдат вързани Гергьовски люлки, окичени със зеленина. От музея препоръчаха на всекиго да се полюлее на тях за здраве, както и да се претегли на кантар, но по стар народен обичай най-желани гости ще са "момите и момците, които се либят". Според традицията, ако човекът е наддал на тегло, това е знак както за неговото добро здраве, така и за пълна, здрава година, но ако е отслабнал, било на лошо.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1951 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.02 | 15:39

1
това вече е сериозна приказка!

Добави коментар

Водещи новини