В Каварна отслужиха литургия за Лазаровден (снимки)

  • 08 април 2017 14:25

  • 4045
  • 0
В Каварна отслужиха литургия за Лазаровден (снимки)
© Булфото (Архив)

В крайморския град Каварна се проведе традиционното общоградско честване на празниците Лазаровден и Цветница. На площада пред храм „Свето Успение Богородично” отец Василий отслужи тържествена молитва по случай празника.

Кметът на община Каварна Нина Ставрева поздрави жителите и гостите на града с думите:“ На прага сме на едни от най-светлите християнски празници -Лазаровден и Цветница. Това са дни, в които си спомняме ценностите, връщаме се към вярата си, ставаме по- добри един към друг.

Пожелавам ви да бъдете здрави, вие и вашите семейства, да почитаме добродетелите, , да бъдем по-добри и да вярваме в по-доброто бъдеще! Лазаровден е традиция, връщане към изначалното. Нека по-често спазваме обичаите и да отправяме поглед към основите на българския народ, които са ни запазили единни и до днес! Нека със зараждането на пролетта у всички вас се засили чувството за щастие, бодрост и копнеж към усъвършенстване!



На всички именници искам да честитя и пожелая да бъдат винаги усмихнати, да даряват и получават радост“.

В програмата, посветена на този ден участие взеха фолклорна формация „Шарено коланче”, детски фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне” и деца от ДГ „Здравец“.

Честванията за Лазаровден и Цветница продължиха на старата чешма до реставрираната средновековна баня „Хамам” с обичая „Кумичене”, в който млади лазарки хвърлят върбови венци.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини