Майката на младежа с аутизъм, който беше изоставен от шофьор: Синът ми не е наркоман

  • 09 март 2017 09:35

  • 49492
  • 6
Майката на младежа с аутизъм, който беше изоставен от шофьор: Синът ми не е наркоман
©

"Това, което чух, че синът ми бил наркоман и опикан, е абсолютна лъжа”.

Това каза пред камерите на БТВ Диана Реча, майка на 23-годишният Йордан. Младежът страда от Синдрома на Аспергер – вид аутизъм, при който хората са със средно и над средно ниво на интелигентност. Шофьор на автобус отказал да качи младежа от Варна до София, въпреки че той имал билет. Йордан прекарал цялата нощ на гарата, за да се прибере със следващия автобус в 8 ч. сутринта. "Моят син пътува самостоятелно до Испания със самолет всяко лято, пътувал е много пъти с автобус. Той е самостоятелен, тренира тенис, плуване, кара ски и дори се възмущава и се дразни, когато ходя с него”, обясни майка му.

Йордан не е роден със Синдром на Аспергер, а болестта се отключва при инцидент. Преди 12 години Йордан е ударен от волтова дъга и получава 72% изгаряния. Случката отключва болестта му. По думите на майка му синът й през цялото време е поддържал връзка с нея и всичко е било наред допреди да стане време да се качва на автобуса за София. "В един момент той ми се обажда, вече ужасен и притеснен и ми казва „Мамо, не ме пускат на автобуса”. Чувам как се моли на шофьорите да говорят с мен, но аз разговор така и не проведох с нито един от тях”, поясни Диана.

Превозвачът отрича и представя друга версия. По думите му на гарата се е появил мъж във видимо неадекватно състояние, с опикани дрехи, с вилица в едната ръка, а в другата – торбичка с мръсни ножове и чинии. "Единственото по-странно, че държеше една лъжица. Това е. Винаги държи нещо в едната си ръка, това е нормално за аутистите”, каза още Диана и заяви, че ще подаде жалби в Комисията за защита на потребителите и в Комисията за защита от дискриминация, за да защити правата на сина си.

"Аутизмът много често се бърка с лошо възпитание, с недостатъчно родителско внимание и има упрек към родителя”, разкри специалистът по ранно детско развитие Станислава Чуренскиене. По думите й трябва да се подхожда с разбиране към деца и младежи с подобни диагнози.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
49492 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Ами

2017.08.04 | 15:48

4
Той превозвача да не е доктор и да знае на кой какво му е!??

2018.02.26 | 10:47

6
Тогава защо е отказал да говори с майката?
чоека

2018.02.26 | 10:47

5
Направете му една ламинирана карта с инфо за заболяването му, да си я носи в портфейла и при нужда да я показва.
гост

2017.04.29 | 16:53

3
Това е българска работа, това в друга държава не би се случило. Сигурна съм , че шофьорите са се държали грубо с момчето и съветвам майката да си търси правата и да защити дето си!

2017.04.29 | 16:53

2
ТЪПАКА АДМИНИСТРАТОР ПАК НАЛАГА ТЪПАТА СИ ЦЕНЗУРА КОГАТО СЕ КАЗВА ИСТИНАТА !!КОЛКО ТИ ПЛАЩАТ БЕ ПРОДАЖНО ЧОВЕЧЕ ???????

2017.04.04 | 18:46

1
Къде е сега БКХ? Или поредното доказателство ,че само цигани защитават и са анти българска организация?

Добави коментар

Водещи новини