Томислав Дончев: Не можем да си позволим в името на едни избори да си съсипем държавата

  • 04 март 2017 17:30

  • 14866
  • 16
Томислав Дончев: Не можем да си позволим в името на едни избори да си съсипем държавата
© Булфото (Архив)

Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник в Смолян: Не можем да си позволим в името на едни избори да си съсипем държавата, защото друга нямаме
Всяка дума, казана тук, е задължение за мен, за нас, за колегите- това заяви в Смолян доскорошният министър по управление на средствата от ЕС Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Той дойде в областния град заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„След няколко подобни срещи в различни градове ни направиха забележка. Казаха: "Много сте сурови. Говорите неща, които могат да се случат. Хората не искат това. Хората искат нещо, което да им плени въображението, да ги накара да мечтаят. Вижте какво правят другите! Те обещават всичко!", посочи Дончев.

И подчерта: „Аз не съм съгласен обаче, защото на другите им е лесно. Те мислят само за резултата от изборите. Резултатът от изборите винаги е важен. Но ние не трябва да мислим само за резултата. Ние сме хора, които са доказали какво могат и че това, което кажат, трябва да го направят. Аз не като политик, а като личност не мога да си позволя да кажа нещо, съзнавайки, че е невярно или невъзможно, или аз не мога да направя. После как ще гледам хората в очите!?“.

Според него освен всичко друго, трябва да имаме грижа към хората, визирайки ежедневните участия на какви ли не „експерти“ в сутрешните блокове, от чиито мнения хората се влияят. „Всичко, което се говори, влиза в главите на хората. В момента куп неща, което сме приемали за безспорни, вече са спорни. Европейският съюз стана вече нещо лошо. Едва ли остана институция, практика, режим неоплют и неомаскарен. Изборите са си избори, политическият сблъсък трябва да го има, но ние трябва да си пазим държавата, защото друга нямаме. И не можем да си позволим в името на едни избори да я съсипем“, изтъкна Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Той е категоричен, че, за да има държавата възможност за повече инвестиции, трябва да влизат повече пари в държавата, а за да има повече пари, икономиката трябва да произвежда повече.

„Хората искат по-високи доходи. Ние казваме, че за тази цел икономиката трябва да е по-силна и тогава хората ще имат повече доходи. И това е нормалният алгоритъм, нормалният път, който познава всеки от вас. Който иска да си построи къща, откъде започва – от покрива, или от основата – естествено от основите, колони, стени, тогава идва ред на покрива. Затова пътят, по който вървим ние, е инфраструктура, инвестиции, икономически растеж, доходи и пари за харчене. Не става по обратния ред. Ако някой ви обяснява, че първо трябва да похарчим пари, които ги нямаме, и след това всичко останало, то е като да почнеш да строиш къщата от покрива. И друг път няма. Може да не е атрактивен, може да е в стил суров реализъм, може да е скучен, но друг път няма“, обясни Дончев.
По думите му единствения съществен въпрос е дали в първия и втория мандат на ГЕРБ този път е извървян достатъчно бързо. Според него отговорът е „не“. Той каза, че имаме икономически растеж от 3,6 или 3,8% и сме втори в Европа по този показател, но е можело да сме с 5% и повече, ако досега са били изпълнени мерките за облекчаване на бизнеса, които сега са в програмата на ГЕРБ.

„Част от хората ще кажат: "Каква полза от вашия икономически растеж, който аз виждам само в статистиката!?". За да може човек да го усети по джоба си, трябва да има и справедливост. Тук справедливостта не е само съдебната реформа. Тя включва всичко, включително и начина, по който работи администрацията. Защото до съда хората се допират рядко, но в администрацията всеки ходи да си вземе някакъв документ. Справедливостта е и как държавата разпределя парите си, как се организират примерно обществените поръчки“, обясни Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

По отношение на „приоритета на приоритетите“ – образованието, той смята, че държавата трябва не само да е решителна, а твърда, включително и по отношение на безотговорни родители, които не си пускат децата на училище.

„И ако дадено семейство няма ценността да прати детето си на училище, държавата трябва да се заеме с това. Не ме интересува някой как ще го коментира. Ако не става с добро, може да не е с добро“, е категоричен Дончев.
За учителските заплати той счита, че каквато и любов да има към учителската професия, няма как добрите студенти да бъдат привлечени, без по-добри заплати. И уточни, че те ще са двойни към края на мандата.

„Това е най-добрата инвестиция. По-добри заплати, означава по-добри учители. По-добри ученици, означава по-добри счетоводители, инженери, икономисти. И няма друга такава дългосрочна мярка в бъдещето на държавата“, обобщи Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Последвайте канала на

Novini.bg
14866 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2017.03.06 | 08:43

15
Тиквоглавчо вие от гроп разказахте играта на българите тотално.ДОЛУ ГЕРП. ЗАКРИВАЙ ТАЗИ МАФИОТСКА ШАЙКА!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ.

2017.03.06 | 08:43

16
Изхода е един-Нова Република
дуци

2017.03.06 | 08:42

14
Вие от герб достатъчно я съсипахте , оставането ви на власт ще е пагобно ,НАРОДА тоя път с камъни ше ви изтрепе!
ЪХ

2017.03.06 | 07:55

13
томи , държавата е съсипана благодарение на вас

2017.03.06 | 07:55

12
ПРЕДЕЛА НА СЪСИПВАНЕ НЕ Е ЛИ КРАЕН

2017.03.06 | 07:55

11
Томчо а можете ли да вземете още един заем от 17 000 000 000 на наш гръб?Абе кажи го 17 Милярда, ше можете ли да ги похарчите за година - две? то много пара, не се харчат лесно

2017.03.06 | 07:55

9
Няма какво да му умуваш Томиславчо, а най-добре се ожени и създай поколение и после ще говорим.

2017.03.06 | 07:55

10
Не му трябва Борисов го води в Симитли!

2017.03.06 | 07:55

8
нещо томиславчо ми се вижда разстроен , защо ли ? а филма със ;случващите се неща; го гледам вече 50 години , и нищо добро не се е случило

2017.03.06 | 07:54

7
ГЕРБАРИ ВИЕ,ВИЕ Я СЪСИПАХТЕ.
Рая

2017.03.06 | 07:54

6
Браво ,действайте знаем .е ще се справите ,защото каквото подхващате го правите.

2017.03.05 | 07:08

1
Рая Герб и в ада ше се опитат да се справят! А ти се прекрассти в Ада-пачав....ро
Рая

2017.03.06 | 07:54

5
Браво ,действайте знаем .е ще се справите ,защото каквото подхващате го правите.

Добави коментар

Водещи новини