Дефицитът на кадри в строителство може да забави изпълнението на Националната програма за саниране

  • 16 февруари 2017 07:25

  • 8196
  • 4
Дефицитът на кадри в строителство може да забави изпълнението на Националната програма за саниране
©

Заради сериозен дефицит от квалифицирани и неквалифицирани кадри в строителството има опасност от забавяне на проекти по европрограми и по Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, застрашено е и качеството на изпълнението им, предупреди в интервю за БТА почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

В момента, независимо от това, че не е активен строителен сезон, остро се чувства дефицит на кадри, заяви Глосов. Той посочи, че след три - четири месеца, този проблем ще се почувства особено остро.

"Всеки, който може да държи мистрията и да лепи топлоизолация. Сега в санирането работят голям процент неквалифицирани хора. През лятото, когато се очаква да стартират проектите по европейски програми, ще се окаже, че недостигът на кадри ще бъде не по-малко от 30 - 40 на сто", прогнозира почетният председател на Камарата.

Глосов отбеляза, че поради обхвата на Националната програма за саниране на жилищни сгради и многото обекти, започнати наведнъж, при необходимост от 30 - 40 човека на строеж, се оказва, че работят само нискоквалифицирани работници. По думите му, това поставя под въпрос качеството на извършените работи, което може да се изрази в използване на неподходящи лепила, неправилен начин на разположение на изолационните плоскости или дюбелиране, а всичко това може да доведе до отлепване на цели фасади, каквито случаи има вече в частни обекти, извън тези по програмата за саниране.

Камарата на строителите е създала специална фирма, която се занимава с организацията на обучението на кадри. Проблемът обаче е, че всички, които минат през такива курсове и получат сертификат, се насочват в чужбина, разказва Глосов. "Съвместно с германската строителна камара и социалното министерството обучихме безработни младежи, които стажуваха в Германия, получиха и езиково обучение и, от всички, само един човек се върна в България", каза Светослав Глосов.

Обучителната програма на камарата стартира миналата година, като над 300 - 400 човека са били обучени по нея. Петдесет на сто от разходите по обучението са от бюджета на Камарата, а другата половина от разходите са за сметка на фирмите или от обучаващия се.

Освен проблем с качеството на обектите, ниската или изцяло отсъстващата квалификация, поражда и тревожната тенденция на висок травматизъм на строителните обекти, изтъкват от Главната инспекция по труда. В годишния план за дейността на ГИТ през тази година се посочва, че в страната има значително увеличаване на броя строителни обекти, като за София тази тенденция се наблюдава още от средата на 2015 г. Това води до увеличаване на броя на работещите от населени места извън столицата - преобладаващо от районите на Смолян, Кърджали, Благоевград, Пазарджик, Търговище и Перник, включително цели бригади от различни краища на България, показват наблюденията на инспекторите от ГИТ.

Ниската образователна степен на наетите работници, малкият им или липсващ производствен опит, както и отчасти сезонният характер на част от работата, възпрепятстват активното им участие в практическото прилагане на правилата за безопасност при работа, се посочва в доклада.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8196 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.02.16 | 12:02

4
Лошо.Това е много важен проект за партия Герб и за нейните финанси.
гост

2017.02.16 | 12:02

3
Точно партия ГЕРБ не разрешава вдигането на заплатите, защото икономиката ще започне да работи.
Алекс

2017.02.16 | 12:02

2
Еми , нормално , в Англия дават 130-140 паунда на ден за такава работа , в БГ по 40-50 лева - айде няма нужда иначе тарикатите взимат по 300 лева на квадрат

2017.02.16 | 12:02

1
Много просто работодателите не дават пари и за това няма кой да бачка даже и бежанците за това заплащане няма да се хванат.

Добави коментар

Водещи новини