Тракийска оброчна плоча е открита в белоградчишкото село Праужда

  • 22 декември 2016 14:42

  • 2281
  • 0
Тракийска оброчна плоча е открита в белоградчишкото село Праужда
©

Тракийска оброчна плоча, открита в белоградчишкото село Праужда, беше показана за първи път от представители на "Археологическо дружество Белоградчик". В Регионалния пресклуб на БТА във Видин членовете на археологическото дружество в Белоградчик Емил Цанков и Кирил Кирилов представиха находката.

Намереният предмет потвърждава теорията, че Северозападът е бил култово място за траките, обясни на пресконференцията Емил Цанков. Оброчната плочка е намерена от възрастна жена, докато копаела градината си в село Праужда. Предстои находката да бъде предоставена за изследване от специалистите на Българската академия на науките, уточни Цанков.

Оброчната плочица или ритуалната плочка потвърждава теорията за това, че районът на Белоградчик и територията на Северозападна България са били култовото място за развитието на древна цивилизация, която е обитавала нашите земи преди повече от 7 000 години. Символите върху плочката намират своето естествено продължение в пещерата Магура и светилищата в скалния комплекс "Белоградчишки скали", обясни Кирил Кирилов.

Този район е служел не само за просвета на много хора, но и тук са били едни от най-важните центрове за разпространение на духовност и за ръкополагане на владетели. Една от хипотезите е, че на ритуалната плочка от село Праужда е запечатан договорът между конкретен владетел и върховния бог, а е възможно и тя да представлява документ за ръкополагането на такъв владетел, каза още Кирилов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини