Пловдивчани искат тигър в бъдещия зоопарк

  • 07 октомври 2016 13:04

  • 1760
  • 2
Пловдивчани искат тигър в бъдещия зоопарк
© GettyImages/Gulliver

Пловдивчани искат в новостроящата се зоологическа градина в парк „Отдих и култура” да има тигър. Това стана ясно при проведеното в четвъртък вечерта обществено обсъждане по въпроса „Трябва ли да има тигър или лъв в новия зоопарк?”, организирано от общинските съветници от „Кауза Пловдив”, информира Монитор.

До допитването се стигна, след като в приемната на партията са постъпили много запитвания от пловдивчани защо няма да има представител на големите котки в зоо градината.

Девет от десет души, посетили приемната, са задавали един и същ въпрос – защо не е предвиден хабитат за тигър, лъв или и за двете големи котки в бъдещата пловдивски зоопарк.

„Поинтересувахме се от темата и установихме, че има решение на проблема. Трябва да се препроектира място с площ от 1200 квадрата, предназначено за административна сграда в хабитат за бъдещия хищник.

Това бе и причината, поради която свикахме това обществено обсъждане”, заяви Георги Титюков – председател на „Кауза Пловдив” и заместник-кмет в община Пловдив. „Напълно е възможно да има тигър или лъв в пловдивския зоопарк”, е категоричен директорът на ОП „Зоопарк Пловдив” Минко Михайлов.

По думите му вмомента има свободно пространство, което е предвидено за друга сграда и може да се преустрои за едно от двете животни. „За съжаление не може да стане и за двете, както заради специфичните им нужди и характер, така и заради пространството, което в случая е ограничено“, каза по време на обсъждането Михайлов.

Той успокои присъстващите, че няма да се откажем от нито едно от другите планирани животни за сметка на тигъра или лъва.

Според шефа на зоопарка тигър е по-атрактивният избор, тъй като лъвовете са по-лениви и през по-голямата част от деня спят. „Тоест, когато има посетители в зоопарка, лъвът ще си лежи спокойно и при пространство с площ от 1 200 кв. метра, е трудно някой да може да го види. Тигърът пък е изключително активен и затова е по-подходящ”, смята Михайлов. Общественото обсъждане завърши с гласуване от присъстващите, повечето от които избраха в новия зоопарк да има тигър, а не лъв.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1760 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.10.13 | 00:05

2
mi aco izbiaga. cvo stava togava. nascoro v germania izbiagaha dva lava. a tuc e balgaria. 6te rabotiat balgari.

2016.10.08 | 14:00

1
бих предложил и да има клетка за някоя майна... Не се шегувам - това е вид птица. Ама звучи добре - ще им приляга на пловдивчани, може в герба на града да я включат...

Добави коментар

Водещи новини